Niške vesti

Benetton kupio Nitex

BenettonČuvena italijanska kompanija „Benetton“ novi je vlasnik niške tekstilne industrije „Niteks“. Beneton je ovo preduzeće sa 680 radnika kupio na licitaciji u Agenciji za privatizaciju u Beogradu po ceni od 3 miliona evra.

Milan Ranđelović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niša kaže za „Južne vesti“ da će kupoprodajni ugovor biti potpisan do kraja maja.

Država Srbija će subvencionisati svako novootvoreno radno mesto sa iznosom od 4.000 do 10.000 evra.

Kako je saopšteno „Beneton“ planira da polovinu postojećih proizvodnih hala sruši i izgradi potpuno nove objekte, kupi novu opremu, a planirano je da do kraja godine pokuša da proizvede milion odevnih predmeta.

Zoran Tošić, predsednik Samostalnog sindikata Srbije u ovoj fabrici kaže da će u preduzeću ostati oko 250 radnika dok će ostali uzeti novac iz socijalnog programa gde svakom radniku sleduje 300 evra po godini radnog staža.

– Ono što je bitno je da je na ovaj način sprečen stečaj Niteksa, da ćemo da funkcionišemo u jednom drugom obliku, što će biti primljeni novi radnici koji neće morati da razmišljaju o plati, radnom stažu i svemu ostalom sa čime smo do sada imali probleme – kaže Tošić.

Južne Vesti

Pročitajte i...