Niške vesti

Palilula rešava probleme

snegGradska opština Palilula je preduzala sve odgovarajuće i raspoložive aktivnosti na svojoj teritoriji da sanira posledice elementarne nepogode izazvane snežnim padavinama i veoma niskih temperaturama. Na vanrednoj konferenciji za novinare, o tome su govorili prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula i Milan Đurđević, predsednik Skupštine opštine Palilula.

Zaposleni u Upravi Gradske opštine Palilula pristupili su čišćenju snežnih nanosa sa trotoara i prilaza službama opštinske Uprave. Opštinska Uprava Palilule obezbedila je neprekidan rad-dežurstvo u Kontakt centru – INFO 48 tokom (24 sata dežurstva). Građani Palilule mogu pozvati na telefone 0800 234567; SMS- na broj 4826 ili putem elektronske pošte na info48@palilula.eu, i prijaviti određen problem koji je nastao u naselju-porodici usled snežnih padavina. Naša Komunalna inspekcija – po rečima Milana Đurđevića, predsednika Skupštine opštine ustanovila je dežurstvo 24 sata i sa nadležnim službama i javno-komunalnim preduzećima rešava prisutne probleme na terenu.

U proteklom periodu, ostvarivanjem projekata podrške socijalno ugroženom stanovništvu Palilule i saradnjom sa Centrom za socijalni rad, radnici ove opštine obišli su i pružili pomoć za preko 4000 građana i registrovali ugrožene porodice. Obezbeđen je ogrev za celu zimu, po tri metra kubnih ogreva, za 5o najugroženijih porodica, koji je deljen u protekla dva meseca. Jedan broj građana sagledan je i putem pomoći u osnovnim životnim namirnicama i kućnom hemijom.

Poznato je da smo jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji – rekao je predsednik opštine prof.dr Igor Novaković. Zatražili smo pomoć od Vlade Republike Srbije, MUP-e Republike Srbije-Uprave za vanredne situacije Niš i Republičke Direkcije za robne rezerve, za ugrožene kategorije stanovnika na našoj teritoriji-staračka i samačka domaćinstva i mnogočlane porodice koje žive u nepristupačnim-zavejanim područjima opštine Palilula. Po popisu iz 2002 u Gradskoj opštini Palilula je bilo 40,6 odsto stanovnika koji su korisnici Centa za socijalni rad. Po ovogodišnjem popisu stanovništva ova brojka je značajno veća i mi procenjujemo da je preko 50 procenata korisnika Centa za socijalni rad sa teritorije, upravo opštine Palilula. „Nama je vanredna situacija praktično svakog dana- kaže predsednik opštine Palilula prof.dr Igor Novaković.

Za uvođenje vanredne situacije u našoj sredini nije bilo potrebno da padne veliki sneg. Mi praktično brinemo o ugroženim porodicama svakodnevno i trudimo se da im pomognemo. Nakon završetka projekta naša podrška socijalno ugroženim ispoljena je u vidu paketa sa osnovnim životnim namernicama, sredstvima za ličnu higijenu i kućnu hemiju. Ovaj sneg nam je samo pogoršao situaciju na terenu. Imamo problem jer je znatno uvećana kalorijska potrošnja ogreva, osnovnih životnih namernica i prekinuta dostava-transport do najugroženijih domaćinstava. Ono što vređa i zabrinjava je da su u „vanrednoj“ situaciji cena ogrevnog drveta povećane sa 3000 din na 5000 din. To je za našu opštinu ogromna razlika u ceni i ogromna količina novca koji sada treba obezbediti. I dok smo mi pozivali na solidarnost neki su pokušavali da se na tuđoj muci preko noći obogate. Nažalost, sada ne možemo da nađemo potrebne količine drva za ogrev.

Po rečima predsednika Novakovića opština je pokušala da dobije donaciju i od JP Srbijašume i od privatnih preduzetnika. Niko se do sada nije javio. Nama je svaki kubik ogreva potreban – istakao je Igor Novaković. Na teritoriji Gradske opštine Palilula ima puno porodica koje bi praktično, sa jednim kubikom ogreva, preživeli. Zato smo ponovo uputili apel javno-komunalnim preduzećima, privatnim preduzetnicima da nam se jave i pokažu solidarnost obezbeđivanjem pomoći u vidu ogrevnog drveta, hrane – osnovnih životnih namernica ili sredstava za ličnu higijenu. Timovi za podršku socijalno-ugroženom stanovništvu opštine Palilule, prikupljene donacije odmah će dostaviti stanovnicima kojima je to potrebno. Opština Palilula stavila je na raspolaganje sav vozni park u službu građana-za dostavu neophodnih životnih namirnica najugroženijim porodicama iz evidencije Uprave opštine i Centra za socijalni rad. (Tekst i fotografije D.Vidojković)

Pročitajte i...