Niške vesti

Najbolja tehnološka inovacija

elektronciStudentskom timu Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji je radio na projektu Uvođenje bežičnog sistema upravljanja signalizacijom „Raskrsnica Palilulska rampa“, predsednik Gradske opštine Palilula, prof. Dr Igor Novaković uručiće specijalnu nagradu.

Na takmičenju za NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU SRBIJE U 2011.godini, studentski tim Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji je radio na projektu-Uvođenje bežičnog sistema upravljanja signalizacijom „Raskrsnica Palilulska rampa“, dobio je diplomu i plaketu „Dr Miroslav Despotović“, za najbolji studentski tim u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Ovo značajno priznanje, niškim studentima, je dodelilo Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije. Predsednik Gradske opštine Palilula, prof dr Igor Novaković, ovim povodom prirediće u ponedeljak, 26.decembra u 12 sati prijem za studentski tim projekta, koji je radio u sastavu: Aleksandar Najdanović, apsolvent, Miloš Andonović, apsolvent, Dušan Todorović, apsolvent, Miodrag Golubović, nedavno diplomirao, Valentino Nikolić, apsolvent i mentora projekta „Raskrsnica Palilulska Rampa“, prof.dr Zoran Jovanović.

Takmičenje za izbor najbolje tehnološke inovacije u Srbiji organizuje sedam godina za redom, Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije uz podršku Privredne komore Srbije, tehničku realizaciju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, medijsku podršku RTS-a i saradnju Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije. Cilj ovog takmičenja je promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pomoć potencijalnim i postojećim „high-tech“ preduzetnicima koji su spremni i sposobni da spopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

Grupa studenata Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu podržana od strane Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) i kompanije Philip Morris Operations a.d. i Gradske opštine Palilula, izradila je bežični sistem signalizacije kojim se olakšava saobraćaj na jednoj od najprometnijih niških raskrsnica – na Palilulskoj rampi. Nakon postavljanja sistema,1. juna ove godine, dalje upravljanje i tehničko održavanje sistema preuzelo je JP „Direkcija za izgradnju grada Niša“.
Tekst i foto:D.Vidojković

Pročitajte i...