Gradske opštine

Gradska opština Palilula

bubanj palilula

Gradska opština Palilula je jedna od pet gradskih opština grada Niša, formirana septembra 2004. godine i njena teritorija se prostire južnim obodom niške kotlitne pravcem istok – zapad.

Naziv je dobila po gradskoj četvrti u južnom kvadratu Niša oko Palilulske rampe i iza nje, uključujući i podnožje Svetonikolskog brega. Prvobitno Palilulsko naselje je još kao periferni deo grada, pre spajanja sa Nišom postojalo kao posebno naselje. Po oslobođenju Niša od Turaka 1878. godine, a naročito sa izgradnjom pirotske pruge, došlo je do spajanja Niša sa palilulskim naseljem.

Kao gradske četvrti pod ovim imenom poznati su stari delovi Beograda i Kragujevca, a kao seosko naselje poznato je selo Palilula između Svrljiga i Knjaževca.

Po južnom obodu niške kotline, teritoriju današnje GO Palilula zakriljuju svojim pitomim padinama brda Delijski vis, Apelovac, Svetonikolski breg, Kovanluk, Čekrkov breg, Gorica, Kalač brdo i brdo Bubanj.

Sa gradskim jezgrom GO Palilula povezana je starim prelazima i podvožnjacima kod istočne Trošarine, Apelovca, Palilulske rampe, Žožine kapije i Leskovačke kapije. Teritorija Opštine obuhvata i 15 seoskih naselja.

Opština Palilula je prirodno – geografski kombinacija ravničarskog (u slivu Nišave i Južne Morave) i brdsko-planinskog reljefa. Površina opštine je 117,37 kilometara kvadratnih. Po popisu iz 2002. godine u njoj živi 72.165 stanovnika, od čega 54.596 živi u gradskom području, a 17.569 u seoskom području.

Međutim, prema procenama stručnjaka, usled velikog broja izbeglih lica sa prostora Kosova i Metohije, na teritoriji Gradske opštine Palilula živi oko 90.000 stanovnika.

Manifestacije

Svake godine Gradska opština Palilula je organizator dve tradicionalne godišnje manifestacije:

  • Palilulsko veče – treći juni. Ovo je tracionalno veče stare srpske pesme i igre, uključujući tradicionalnu hranu i promociju domaćih proizvoda koji se prave na Paliluli. Palilulsko veče je takođe deo velike gradske manifestacije – Dani Sv Cara Konstantina i carice Jelene – Slave Grada Niša
  • Sabor srpskih svetitelja – Slava Gradske opštine Palilula

Opština Palilula je takođe pokrovitelj mnogih manifestacija od kojih, u poslednje dve godine, izdvajamo:

  • Dan Sv Save – manifestacija koja okuplja najbolje učenike i penzionisane učitelje Palilulskih škola
  • Međunarodni filmski festival `Klasični nemački film`
  • Mini Fest u Nišu 2009/2010
  • EKOpolis fest
  • Burekdžijada –okupljanje najboljih majstora tradicionalnog srpskog bureka
  • Novogodišnja i Božićna manifestacija podele poklona prvacima, deci bez roditelja i deci romske nacionalnosti
  • Novogodišnji gala koncert klasične muzike
  • Pesnici za palilulske prvake…

Susedne opštine su: Medijana, Niška Banja, Crveni Krst, Gaxin Han, Doljevac i Merošina.

www.palilula.eu

Pročitajte i...