Gradske opštine

Gradska opština Medijana

gradska opština medijana
Gradska opština Medijana je jedna od ukupno pet gradskih opština osnovanih oktobra 2004. godine podelom administrativnog područja Grada Niša. Prema površini (16 km2) je najmanja,a po broju stanovnika (87.405 stanovnika, 2002.godine) najveća gradska opština.
Prostorno posmatrano, opština obuhvata deo Niša sa dve karakteristične celine – staro gradsko jezgro Niša sa viševekovnom istorijom, u čijem sedištu su današnje ulice: Voždova, Obrenovićeva, Milojka Lešjanina, Nikole Pašića, Dušanova i Konstantina Velikog. Novi deo Niša je izgrađen pretežno sedamdesetih i osamdesetih godina 20.veka na području Krivih livada, u čijem sedištu je Bulevar Nemanjića (raniji naziv Bulevar Lenjina).

U sastavu Gradske opštine Medijana je i prigradsko naselje Brzi Brod, formirano na ostacima praistorijske i antičke naseljenosti. Prvi put se pominje 1498. godine (14 hrišćanskih kuća).

Područje Gradske opštine Medijana je visoko urbanizovano i gusto naseljeno. Prema stepenu urbanizacije i opštoj gustini naseljenosti je među prvim opštinama u Srbiji (iza beogradskih opština Vračar i Stari Grad).

Javna preduzeća

Na teritoriji opštine Medijana nalaze se sedišta 11 gradskih javnih preduzeća. JKP Medijana, JP Gradska toplana, JKP Naisus, JP Parking servis, JP Gradska stambena agencija. Zatim JP Direkcija za izgradnju grada Niša, JP Niška televizija, JP Nišstan, JP Turistička organizacija Niša, JP Objedinjena naplata i JP Zavod za urbanizam.

Od zdravstvenih ustanova, pored Niškog kliničkog centra, koji je najveći u jugoistočnoj Srbiji, tu je i Dom zdravlja sa svojim organizacionim jedinicama i službama.

Obrazovanje

Od trinaest fakulteta koliko ih je u sastavu Niškog univerziteta, šest se nalazi na području Opštine Medijane: Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Filozofski fakultet, Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet i Fakultet umetnosti.

Što se tiče osnovnog i srednjeg obrazovanja, deca opštine Medijana mogu da pohađaju jednu od 10 osnovnih (9 osnovnih i 1 muzička) škola i 12 srednjih škola. Predškolska ustanova „Pčelica“ ima 10 objekata na teritoriji opštine.

Arheološki lokalitet Medijana i Ćele Kula su najznačajniji kulturno-istorijski spomenici iz antičkog perioda i srednjeg veka. Tu su i spomenici kralju Aleksandru i oslobodiocima Niša.

Medijanu krase dva velika gradska parka: Čair i Park Sveti Sava.

Najznačajnija kulturna dešavanja se odvijaju u Narodnom pozorištu i Pozorištu lutaka.

Sportski život je utemeljen je u Sportskom kompleksu Čair koji čine sportska hala, stadion FK „Radnički“ i zatvoreni bazen.

Sedište opštine se nalazi u Nišu, ul. Pariske komune bb.

www.medijana.rs

Foto: Zerocool.marko

Pročitajte i...