Magazin

VIP – Veliki Brat

veliki-bratU susret još jednom velikom mega ultra šou koji nam uskoro počinje (ponovo), izvlačimo iz Arhive…

VIP – Veliki Brat ili Vrlo Ispušene Persone (2008)

Po starom dobrom sistemu „Hleba i igara“ veoma urbana televizija B92 isporučila nam je novi serijal Velikog Brata, ispred koga stoji odrednica VIP što mu otprilike znači da se radi o „veoma važnim osobama“ koje će se boriti za 50 soma eurona. Važnim za koga? E, to će publika morati da dokuči sama… Ako bacimo pogled na listu dvanaestoro ukućana da se zaključiti da je adekvatniji naslov za šou bio: VELIKI BRAT: ISPUŠENE MUŠTIKLE I GOGA SEKULIĆ.

No, krenimo redom. Prvo, šta u srpskom medijskom prostoru znače termini „selebriti“ i „zvezde“? Realno gledano, jedina „zvezda“ među ukućanima je prsata Goga, koja je to postala tužeći Playboy zbog duševnog bola i povrede intimnosti. Doduše, neki kažu da pomenuta dama ima „hitove“ zanimljivih naslova GAĆICE i SEKSI BIZNISMEN (ne, nije posvećeno Velji Iliću…).

Svi ostali su, blago rečeno, kombinacija ocvalih i izanđalih nekadašnjih „starova“ i poluanonimusa tipa onaj deran iz crnogorskog benda „NoName“ čije je najveće dostignuće bilo to što ga je izviždao ceo Sava Centar. Primetno je, dalje, da se večito politički „korektni“ B92 potrudio da selekcija opet bude u duhu bratstva&jedinstva, tako da imamo multinacionalni sastav sa jugonostalgičarskom orijentacijom. Voditeljka Ana Mihajlovski, osim što svojim primerom rečito pokazuje da epidemija anoreksije ne jenjava, uspela je da se toliko kerebeči i izvaljuje gluposti da smo dobili korpus delikti kako su vicevi o plavušama uglavnom istiniti.

A šta reći tek za kuću? Priča producenata svodila se na to kako će kuća biti preuređena i prilagođena životu na „visokom nivou“ koji, navodno, vode VIP ukućani. To se postiglo presvlačenjem posteljine u leopardovo krzno, a čini mi se da sam i negde video Soni Plej Stejšn. Verovatno se napredak ogleda i u činjenici da će starovi za doručak da mezete šunku umesto parizera i piju pravu kafu. Mada, ona plekana vrata na koja su ukućani ulazili u gajbu sam viđao po seoskim kokošinjcima, ali to je verovatno neki „urbani“ beogradski fazon koji mi provincijalci ne kapiramo. Publika je priča za sebe. Pitam se da l’ neko plaća sve one budale da brukaju sebe i familiju stojeći sa transparentima i vrišteći u kameru.

Evo, ko je sve ušao sinoć u kuću Velikog Brata (sa mojim usputnim komentarima):

MARTA KELER
Čuvena glumica koja je snimila cela dva filma. Sa 14 godina „Virdžinu“ koja ju je proslavila a onda ju je Zoran Čalić navukao na tanak led melodramom „Suza i njene sestre“ koji u oštroj kokurenciji slovi za jedan od najgorih filmova domaće kinematografije ikad. Marta živi u Beogradu a radi logično – u Pirotskom Narodnom pozorištu, što je očigledna posledica mudrog izbora uloga i profesionalnih kvaliteta. Ako ovo stavimo na stranu, devojče izgleda vrlo normalno i vaspitano, pa se s opravdanjem pitamo: „Crna Marta, šta ti je to trebalo?“

PREDRAG JOVANOVIĆ aka PEĐA D’BOJ
Večita dilema: „Ko je popularniji? Srđan Jul, Miško Plavi ili Peđa D’Boj?“ dobila je ovako svoj pozitivni ishod. Ako se neko seća pesme „Jugoslovenka“, makar bio u gerijatrijskom domu, neka kaže deci (koja se pitaju: kakva je to „zvezda“ ovaj smežurani čika?), da je to Peđin uradak. One Hit Wonder iz osamdesetih, totalno nebitan lik, malčice popularniji od Ivana 200-na-sat Gavrilovića, što je očigledno bilo presudno da upadne u kuću.

OLGICA OLJA KARLEUŠA
Nije nikakva rođaka sa Jelenom, a čuo sam i da je pevačica… Pojavila se par puta na televiziji… Nekad. Negde. Ima ožiljak na čelu što ukazuje da kad izbije tuča u baraku, voli da udara glavom. Deluje mnogo inteligentno.

SAŠA ĆURČIĆ
Da se razumemo, ja sam okoreli zvezdaš, ali Sale Ćurčić je car. Čovek koji opasno dobro znao sa loptom, a još bolje sa trošenjem love, kad se iznervira udari tetovažu ili sprca deset ‘iljada funti za jedno veče. To je, bre, meraklija! Igrao za Aston Vilu, Kristal Palas i Bolton, a u Veliki Brat došao verovatno zato što mu je ponestalo kinte.

DANIJELA VRANJEŠ
Čuvena glumica. Ostala je upamćena njena antologijska uloga iz filma „Munje“ gde se pojavljuje cele 3 i po sekunde da kaže našto malo ali glupo. Kaže da je igrala i u filmu „Ona voli Zvezdu“… Verovatno joj je bila dodeljena rola korner zastavice pa nije mogla dovoljno da se istakne. Njen biser od izjave glasi: „Ne znam zbog čega zaslužujem da učestvujem u Velikom Bratu. Valjda sam zanimljiva.“

LAZAR ANTIĆ aka BIG LALE
Jeste, to je onaj debeli lik što je izvodio bajate trikove u Minimaksovim emisijama. Ali je bar iskren. Kad su ga pitali zašto učestvuje u VB, lakonski je odgovorio: „treba mi novac!“. To, care. Ubacili su ga verovatno zato što dobro kuva.

EMINA HAMZABEGOVIĆ
Šta je ova devojčica skrivila pa je u njoj neko prepoznao „zvezdu“ ostaće misterija veća od Bermudskog trougla i Svetog Grala. Ali nema veze, štono reče moj drug Kosta: „Bar će da gledamo noge i sise.“

DANIJEL ALIBABIĆ aka DAČO
Član legendarnog crnogorskog benda „NoName“, čuvenijeg po skandalu na relaciji Beograd-Podgorica nego po svom učešću na Evroviziji. Simpatičan mladić. Cenim ga da će njega prvog da najure… Nema veze, kaže da će sa svojim bendom da održi koncert u Beogradu. Dolazim i nosim sa sobom pokvarena jaja i truli patlidžan.

GORDANA GOGA SEKULIĆ
Kod Goge se sve, onako, razliva… Kao puding. Muškim ukućanima ima da se otegne jezik do patosa… Sem, možda, onom manekenu. Zamislite samo kako to izgleda kad se ona nagne preko stola da dohvati slanik? Leleeeeeeeeeeeee… Zbog Goge sam prilično razočaran činjenicom da nisu montirane kamere u tuš kabinu. Njeno pojavljivanje u VB je u skladu sa urbanim renomeom B92, Gogine pesme, naime, odlično idu kao soundtrack za knjige Marka Vidojkovića i Srđana Valjarevića.

OGNJEN IVANOVIĆ
Dečko me je kupio kada je, ušavši u kuću rekao Saši Ćurčiću da je Partizan pukao od Zvezde 2:1. Jeste da sam prilično rezervisan prema njegovom esnafu (štono rek’o moj komšija Pera: „Pamet u glavu, dupe uza zid!“) ali dečko izgleda normalno i prijatno, nije izfoliran i uobražen. Zbog toga mu vredi oprostiti što se pojavio u spotu Ksenije Mijatović.

ZORICA JOCIĆ ŠUJICA
E, ova tetka je tek poznata… Slikarka. Vajda, mislim… Voli da se farba po licu i da štrika. Moj predlog je da izštrika neki brushalter za Gogu Sekulić, da sirota ne nazebe.

DRAGAN MARINKOVIĆ aka MACA
Jeste. To je onaj lik što vodi kviz „Ruski rulet“ kao da prodaje prasiće na Mramorskoj pijaci. Bučno i ubedljivo. Još jedan Bosančeros sveže uvezen u naš medijski prostor, sa tipičnom frizurom i viškom kilograma baš tamo gde treba. Kaže i da je glumac a po potrebi i showman. Šalu na stranu, lik je veliki favorit za pobedu jer izgledom i ličnošću podseća na Mikija Đuručića. Još ako počne da komentariše naš politilčki život… Sky is the limit.

Pročitajte i...