Magazin

Na koje stvari mladi roditelji troše najviše novca?

Krevetac

Činjenica je da za bebu treba mnogo novca, naročito u prvim mesecima kada treba nabaviti sve! “Od nule” se kupuje odeća koja se u tren oka prerasta, prekrivači, nameštaj, kozmetika i pelene kojih nikad nije dosta.

Međutim, kada se stavi na papir, znate li na šta mladi roditelji najviše para moraju izdvojiti za period kada beba izađe iz porodilišta – a kakva je situacija sa kućnim budžetom nakon nekoliko meseci. Ovaj tekst će se baviti odgovorima na ove nedoumice.

Nameštaj za bebinu sobu i kolica – ni blizu najskuplji

Iako bi mnogi pomislili da je za namešaj za bebu potrebno dati najviše novca, činjenica da se on kupuje “jednokratno” čini nameštaj jeftinijom stavkom u vašem i bebinom životu.

Dok se za bebu uvek kupuju nove posteljinice, jastučići, prekrivači i druge obloge za krevetac koje možete pronaći u ovoj online prodavnici, mnogi roditelji se odlučuju na to da kolica, krevetac i stalak za presvlačenje pozajmljuju ili prilagođavaju svoje stare.

Nova kolica mogu biti veoma skupa, pa u zavisnosti od toga kojim budžetom raspolažete, možete ići u dijapazonu od 30 do 300 hiljada dinara. Krevetac je povoljniji i za njega treba izdvojiti “tek” do nekoliko desetina hiljada dinara, a fotelja i stalak za presvlačenje su jeftiniji od kreveca.

Još neki od “nameštajnih” delova jesu auto-sedište za novorođenče, zatim torba za bebine stvari, nosiljka za iznošenje iz porodilišta i marame, odnosno “kenguri” nosiljke. Kasnije je potrebna hranilica (stoličica sa povezanim stočićem za hranjenje), dubak za ojačavanje mišića na nogama i hodanje, ogradica za prostorno organičavanje igre i sl.

Odeća za bebe i racionalizacija prerastanja

Od švedskih pelena, jednokratnih pelena, zaštitnih gaćica i pelena za široki povoj, preko zekica, benkica, čarapica, kapica i portikli, pa sve do pantalonica, majčica, dukseva, jakni i skafandera – budite spremni na to da će vaša beba, naročito u prvim mesecima, izuzetno brzo prerasti sve što joj kupite.

Potrudite se da za prve mesece ne kupujete više od desetak komada pomenute odeće, kako na kraju ne biste ostali sa hrpom stvari sa kojom ne znate šta da radite i koje će čekati neku novu bebu da bude upotrebljena.

Kozmetika, pelene i prehrana za bebe – najskuplje stavke na spisku

Kad beba dođe na svet, roditelji najviše novca izdvajaju za pelene i  kozmetiku. Pelene na mesečnom nivou roditelje koštaju oko 8 hiljada dinara, kozmetika do 3 hiljade podrazumeva šampon i kupku za bebe, masnu kremu za negu bebine kože i ulje za nju, vlažne maramice, gazice, tupfere i štapiće za uši za bebi zaštitom, deterdžent i omekšivač. Dok patrljak ne spadne, potrbeno je kupiti i fiziološki rastvor, povidon jod i namenski sprej za negu i dezinfekciju pupka.

Čak i nezavisno od toga da li bebu dojite, u određenom periodu ćete morati da je dohranjujete, jer kako ona raste – potrebno joj je više energije (hrane). Neka statistika pokazuje da se na formulu i na kašice za bebe kada ona počne jesti čvršću hranu mesečno morate izdvojiti do 4 hiljade dinara, a dok je dojite ta cifra je i do upola manja.

Kasnije, kada za bebinu ishranu budete kupovali mleko, kašice, meso, povrće, žitarice, voće i vodu, pored onoga što za ostale članove porodice izdvajate na mesečnom nivou, treba dodati oko 3 hiljade dinara više.

Mnogi roditelji u želji da uštede i novac usmere na druge, “korisnije” stvari, odlaze u zemlje Evropske unije u kupovinu krucijalnih, nameštajnih komada za bebinu sobu ili kola.

Razlog tome leži u povraćaju novca, odnosno u tome što države poput Nemačke a najpre Mađarske vraćaju PDV na artikle koje ste kupili, pa tako jedna kolica ili auto-sedište koje biste kod nas platili 40.000 dinara, prilikom povraćaja PDV-a u Mađarskoj se svede na cenu do 20.000. Sprovodite kupovinu planski i neće izostati ni ušteda, a bebine potrebe će biti zadovoljene stvarima odličnog kvaliteta.

 

Pročitajte i...