NišCafe

Roman Dejana Stojiljkovića i sajt posvećen knjizi

dejan stojiljković zvezda nad prazninom

Čitaoci sa nestpljenjem iščekuju novi roman bestseler autora Dejana Stojiljkovića „Zvezda nad prazninom“ koji se bavi životom i sudbinom genijalnog pesnika Branka Miljkovića, kao i njegovom tragičnom i misterioznom smrću u Zagrebu 1961, za koju ni do dana današnjeg nije utvrđeno da li se radi o ubistvu ili samoubistvu.

Novi roman dobitnika Andrićeve nagrade prati poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine. Roman se bavi tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.

zvezda nad prazninom

Sajt posvećen knjizi

Na sajtu čitaoci mogu da pročitaju odabrane odlomke, kao i intervjue koje je autor davao u prethodnom periodu vezano za sam roman i Branka Miljkovića. U njima pisac objašnjava kakva je bila geneza knjige, šta ga je navelo da piše o svom čuvenom zemljaku, kako je pristupio istraživanju epohe i samog života pesnika, na koji način je pokušao da odgonetne misteriju njegove smrti i koji drugi pisci i dela su uticali na kompoziciju, stil i jezik romana.

Ukoliko želite da među prvima saznate sve pojedinosti koje se tiču nove knjige, posetite sajt zvezdanadprazninom.rs posvećen istoimenom romanu.

Takođe, na sajtu se nalazi i probrani materijal koji je korišćen prilikom istraživanja građe, fotografije, dokumenti, novinski članci… Deo materijala ustupljen je direktno od Legata Branka Miljkovića koji se nalazi pri Narodnom muzeju u Nišu.

Preuzeto sa: Laguna

Back to list

Pročitajte i...