Kultura i umetnost, Niške vesti

Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“

Nedavno je završena prva sezona serije „Konstantinovo raskršće“, adaptacija istoimenog bestselera Dejana Stojiljkovića, jednog od najcenjenijih pisaca iz Niša. Prema rečima samog autora, serija se trenutno nalazi u postprodukciji, a očekuje se da će publika imati priliku da je gleda tokom jeseni.

Telekom Srbija nedavno je prodao prava na distribuciju ovog očekivanog projekta najvećem francuskom distributeru, otvarajući tako vrata ovom ostvarenju za međunarodnu scenu. Iako detalji o glumačkoj postavi nisu zvanično potvrđeni, šuška se da će glavnu ulogu tumačiti Milan Marić, dok Stojiljković najavljuje da će serija biti „velika međunarodna promocija Niša, bez ikakvih troškova za grad“.

Interesovanje za seriju „Konstantinovo raskršće“ već je bilo veliko i pre zvaničnih najava i promocija, zahvaljujući pouzdanoj ekipi koja stoji iza nje. Tajna koja okružuje Konstantina Velikog, rođenog u Nišu, konačno će biti otkrivena na malim ekranima nakon što je već osvojila čitalačku publiku kroz roman i strip verziju.

„Pošto sam potpisao ugovor o poverljivosti, ne mogu da otkrijem mnogo detalja pre zvanične objave producenata. Međutim, mogu da potvrdim da je prva sezona adaptacije romana u toku postprodukcije i da se premijera očekuje ove godine, najverovatnije tokom jeseni“, izjavio je Stojiljković.

Priča o Nišu u Drugom svetskom ratu, prožeta tajnama i legendama koje sežu još od doba Isusa Hrista i Konstantina Velikog, obećava napetu atmosferu sa partizanima, ravnogorcima, nemačkim vojnicima, ali i sa elementima fantastike poput vampira i vukodlaka, otkrio je Đorđe Milosavljević.

Dok se detalji o glumačkoj postavi još drže u tajnosti, nepotvrđene informacije sugeriraju da će uz Marića možda u seriji zaigrati Milena Radulović, Petar Zekavica, Aleksandar Jovanović, Velibor Topić, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Aleksandar Dimitrijević i drugi.

Stojiljković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su producenti pristupili seriji, ističući visok profesionalizam i produkcioni nivo koji je do sada nedostajao na ovim prostorima. „Ova serija će biti izuzetna međunarodna promocija Niša, bez ikakvih troškova za grad. Ostaje da vidimo kako će gradske vlasti iskoristiti ovu priliku“, dodao je.

Serija je prodavana na festivalu Series Mania u Lilu, a prava su pripala francuskom distributeru Mediawan, koji je suvlasnik Plan B Entertainment kompanije osnovane od strane Breda Pita, što Stojiljković vidi kao veliku šansu za projekat.

Planirano je da serija ima tri sezone od po 10 epizoda, ukupno 30, a režiju potpisuju Dejan Zečević i Srđan Spasić. Stojiljković ističe da je njegova ideja od samog početka bila da „Prolaz Konstantina“ postane franšiza sa Nemanjom Lukićem kao centralnim likom.

Osim televizijske serije, Stojiljković je proširio univerzum Konstantinovog raskršća kroz stripove i knjige, a sada najavljuje i društvenu igru. Knjiga je već prevedena na nekoliko jezika, uključujući engleski, ruski, slovački i francuski, a pregovori su u toku za tursko, italijansko, britansko i francusko tržište.

„Ovo je zaista veliki pripovedni univerzum koji mi kao autoru pruža mnogo mogućnosti, posebno zato što je glavni junak besmrtan. Već imam ideju za novi roman koji bih ponovo pisao sa Vladirom Kecmanovićem, u kojem bi se Nemanja Lukić sreo sa Mustafom Golubićem“, zaključuje Stojiljković.

Dok čekamo da junaci ožive na ekranima, ostaje nam da uživamo u stripu i knjigama koje su već dostupne.

Pročitajte i...