Film, NišCafe

Uskoro serija „Kontstantinovo raskršće“

Konstantinovo raskršće serija

Posle 13 godina od izlaska knjige „Konstantinovo raskršće“ niškog pisca Dejana Dekse Stojiljkovića, i nekoliko pokušaja filmske adaptacije, ovo nagrađivano delo, koje ima strip-verziju, trebalo bi da dobije TV seriju.

Kako kažu iz produkcijske kuće „Firefly“, snimanje bi trebalo da bude tokom sledeće godine. Dejan Stojiljković kaže da je priča proširena u odnosu na knjigu i time će biti obuhvaćeni svi nivoi dela.

Živimo u eri hiperprodukcije serija, a svoje mesto pod suncem tražiće i delo autora iz Niša. Najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine, koja je prevedena na engleski, ruski, slovački, makedonski, francuski i druge jezike, dobiće svoju seriju.

„Nije direktna adaptacija, već je proširena. Tako će biti objedinjeni svi nivoi priče i biće vremena za razvoj likova. Izuzetno mi je drago što adaptaciju radi i naš poznati i priznati scenarista Đorđe Milosavljević. Imao sam prilike da pročitam scenario za pilot-epizodu i sve je odrađeno kako treba. Produkcijska kuća ’Firefly’ je svojom ozbiljnošću i ambicijom, kao i činjenicom da istovremeno razvijaju i snimaju više projekata, pokazala da je pravi izbor. Drago mi je što dele moje mišljenje da serija ima potencijala da se plasira i na strano tržište“, kaže Stojiljković.

Knjiga je već adaptirana u strip koji je uvršten na godišnju listu najboljih svetskih izdanja poznatog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta. Bilo je ranije ponuda da se radi film.

Konstantinovo raskršće strip

„Nijedna od tih ponuda nije realizovana, a vremena su se u međuvremenu promenila. Sada su serije stale rame uz rame sa filmom kao dominantan format. Nije mi žao što se čekalo čak 10 godina da se ’sklope kockice’. Roman po svojoj formi i sadržini pogodniji da se po njemu snimi televizijska serija“, dodaje Stojiljković.

Autentičan spektakl

„Adaptaciju Dejanovog romana završio sam odavno i to je bilo zaista lepo i uzbudljivo profesionalno iskušenje. ’Konstantinovo raskršće’ ima sastojke za autentičan spektakl – vampira, vukodlaka, Nemca, partizane i ravnogorce. Zatim Niš tokom okupacije, drevno podzemlje ispod njega… Koji gledalac ne bi poželeo da sve to vidi na televizijskom ekranu?

Ali, naravno, dok je scenaristički rad bio u osnovi prijatno iskustvo, produkcija ovakve zamisli je ekstremno komplikovana. Verovatno i jedinstvena za našu savremenu televiziju. Stoga mi ostaje da se nadam da će u realizaciji biti prostora da se na ekran prenese sve bez čega je ovakva priča nezamisliva“, rekao je Milosavljević za Novosti.

O snimanju, glumcima i detaljima Stojiljković, kako kaže, ne sme da otkriva, ali je poznato da će serija biti u produkciji kuće „Firefly“, pod čijim okriljem su serije „Klan“, „Porodica“, „Crna svadba“, „Kalkanski krugovi“, „Tajkun“, „Močvara“ i druge. Iz ove kuće kažu da snimanje nije počelo, a početak se očekuje u toku iduće godine.

Prema ranijim najavama, planirano je da se snime tri sezone od po 10 epizoda.

Autor: Ljubica Jocić
Izvor: Južne vesti

Pročitajte i...