Niške vesti

Spomenik caru Konstantinu u Nišu

Grad Niš planira da do 2013. godine, povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, izgradi spomenik caru Konstantinu. Idejno rešenje, izabrano na anonimnom konkursu, uradio je vajar Vuk Đuričković iz Beograda.

Povodom obeležavanja 1.700 godina od Milanskog edikta građani Niša bi do 2013. godine trebalo da dobiju spomenik posvećen rimskom imperatoru caru Konstantinu, najzaslužnijem za donošenje čuvenog Milanskog edikta.

spomenik-car-konstantin

Po idejnom rešenju vajara Vuka Đuričkovića, car Konstantin sedi na prestolu ispod impozantne kapije. Predviđeno je da spomenik bude visok šest metara, a kapija 20 metara.

Vajar Vuk Đuričković kaže da je ideja vodilja bila preobraženje, zato što smatra da je car Konstantin jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti, koji je svojim delom promenio tok istorije.

Predloženo je da spomenik bude postavljen u Arheološkom parku Medijana, ali će se više detalja o mestu i početku gradnje znati naredne nedelje posle sednice Organizacionog odbora za obeležavanja Milanskog edikta.

„Naš zadatak je da do 2013. godine stavimo u funkciju sve spomenike koji postoje u Nišu, jer ovaj grad ima izuzetno bogatu i burnu istoriju. Cilj nam je da grad promovišemo turistički i da kompletnu infrastrukturu do svih spomenika, ali i u gradu, sredimo“, kaže gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Najbolji radovi koji su bili u trci za idejno rešenje spomenika izloženi su u holu Gradske kuće, iako je konkurs završen još 2005. godine.

RTS

Pročitajte i...