Niške vesti

Regionalna saradnja – Palilula-Svoge-Kiriši

regionalna-saradnjaPovodom obeležavanja dana opštine Svoge, ovu bratsku opštinu, koja se nalazi u sastavu Sofijske oblasti u Bugarskoj, posetila je delegacija Gradske opštine Palilula. Za Milana Đurđevića, predsednika Skupštine opštine Palilula, Bojana Ilića, načelnika Uprave opštine Palilula i Miloša Stojkovića, člana opštinskog Veća, priređen je srdačan prijem. Ovim povodom, predsednik opštine Svoge, Emil Atanasov, sa saradnicima, predstavio je i delegaciju druge bratske opštine, iz grada Kiriši, Lenjingradska oblasti u Rusiji. To je bio povod da se čelnici tri grada iz Bugarske, Srbije i Rusije, bolje upoznaju, učvrste kontakte i razmene informacije o aktivnostima i projektima od međunarodnog značaja. Ruska delegacija, koju je predvodio, Aleksandar Valentinovič, načelnik okruga Kiriši, Timofejev Konstantin, načelnik opštinske administracije Kiriši i Viktorija Aleksandrova, šef Odeljenja za socijalnu politiku grada Kiriši, uputila je poziv rukovodstvu opštine Palilula da poseti grad Kiriši, koji se nalazi oko 120 km od St.Petersburga u Rusiji.

Na svečanoj akademiji koja je održana na trgu ispred kulturnog centra „Gradište 1907“, brojnim gostima i građanima opštine Svoge obratio se i Milan Đurđević, koji je domaćinu-predsedniku opštine Svoge Emilu Atanasovu, uručio povelju Palilule u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju u aktivnostima koje doprinose razvoju i napredku dobrosusedskih odnosa u svim oblastima delovanja lokalne zajednice. Đurđević je u pozdravnoj reči posebno naglasio: „Dragi prijatelji, građani opštine Svoge, čestitam Vam praznik grada Svoge i želim da u ime rukovodstva Gradske opštine Palilula u Nišu, predsednika opštine dr Igora Novakovića, prenesem naše iskrene pozdrave i očekivanja da naša saradnja i dalje jača i razvija se. Uloga lokalnih vlasti na kulturni i privredni razvoj naših lokalnih zajednica je veoma značajna. Vi ste to prepoznali i uspešno ostvarujete savremen koncept razvoja. Naš cilj je da putem naše saradnje motivišemo građane, poslovne ljude i pokrenemo kreiranje privatno-javnih aranžmana i partnerstava. Ostvarivanjem saradnje naših opština u Regionu stvaramo ambijent atraktivan za nove investicije i nove projekte. Srbija je na putu Evropskih integracija, Bugarska je punopravni član EU, naša saradnja i podrška ohrabruju- rekao je Đurđević..

Drugog dana boravka u opštini Svoge, delegacija opštine Palilula je zajedno sa delegacijom Ruske opštine Kiriši, sa domaćinima obišla Hram Sv. Aleksandra Nevskog u Sofiji i prisustvovala svečanosti povodom 40 godina od ustoličenja Njegove Svetosti Patrijarha bugarskog gospodina Maksima.
D.Vidojković

Pročitajte i...