Niške vesti

Radovi na kapiji starog groblja

staro-groblje_copyOve nedelje počela je i rekonstrukcija zapadne kapije i dela ograde kompleksa Staro groblje „Gorica». Na inicijativu Gradske opštine Palilula uspešno se ostvaruje program zaštite kompleksa Staro groblje i zaštita drugih spomenika kulture u opštini. Sredstva za nastavak realizacije ovog projekta, koja je odobrilo Gradsko veće krajem marta meseca ove godine, u punom iznosu od 13.073.138,68 dinara, sagledana su buxetom Grada Niša za 2011.godinu.

Ovo je nastavak aktivnosti koja je, nakon tri decenije „mirovanja“, otpočela u 2009. sa realizacijom trogodišnjeg projekta „Uređenje Starog groblja“. Idejnim projekat konzervatorsko-restauratorskih radova, pripremljen je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Nišu. U 2009.i 2010 godini završeni su određeni poslovi restauracije, organizovanog čišćenja prostora i radovi na „istočnoj kapiji“. Ove godine je nastavljena aktivnost uređenja. Zbog oštećenja na pojedinim elementima ograde i „zapadne kapije“, po rečima Slavoljub Savić, pomoćnika načelnika Uprave u Gradskoj opštini Palilula, izvođač radova – radnici JP»Nišstan», izvršiće čišćenje, popravku oštećenja i bojenje metalnih delova kapije-ograde zaštitnim premazom, čišćenje, malterisanje i bojenje postojećih sokli; zamenu postojećih stubova kapije (za precizno izvlačenje profila biće izrađeni odgovarajući drveni šabloni obloženi limom); instalacije lampiona na stubovima kapije.

Staro groblje «Gorica» se nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula, u neposrednoj blizini užeg gradskog jezgra. Zbog zasićenja prostora, prestalo se sa sahranjivanjem sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Od tada funkcioniše kao parkovska zona i pešačka komunikacija. Na groblju se nalaze i spomenici izuzetnih istorijskih i umetničkih vrednosti, a pojedini su zaštićeni kao dobra od kulturno-istorijskog značaja.

Foto i tekst D.Vidojković

Pročitajte i...