Niške vesti

Proslava Milanskog edikta

konstantin-veliki Gradonačelnik Niša Miloš Simonović formirao je Savet za realizaciju pripremnih aktivnosti Grada Niša za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta 2013. godine. Zadatak Saveta je da koordiniše aktivnosti i poslove vezane za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Grad Niš započeo je veliku kampanju koja će biti vođena do 2013. godine , kada će biti obeleženo 1700 godina od proglašenja hrišćanstva kao zakonite vere. Do centralnog događaja 2013. godine Grad Niš će obnoviti sve kulturno-istorijske spomenike i izletišta i staviti ih u funkciju razvoja turizma i promocije grada. Kroz partnerski odnos sa republičkim institucijama i realizacijom projekata za unapređenje kulture, Niš će zauzeti centralno mesto na kulturnoj mapi.

Obeležavanjem godišnjice Milanskog edikta Niš će, zajedno sa italijanskim Milanom, britanskim Jorkom i nemačkim Trirom biti kulturni centar Evrope. Za tu manifestaciju očekuje se i podrška Evropske unije i evropskih gradova. Grad Niš je početkom ove godine organizovao konferenciju pod nazivom „Pravci i modaliteti međunarodne saradnje grada Niša u oblasti kulture“ koja je bila posvećena prezentacijama i razmeni iskustva na polju istraživanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturnog nasleđa Konstantinovih gradova. Konferenciji su prisustvovali relevantni predstavnici Konstantinovih gradova: Trir (Nemačka), Arl (Francuska), Milano (Italija), Izmit (Turska), Karnuntum-Petrpneli (Austrija), Jork (Velika Britanija) i Niš (Srbija). Ovaj skup bio je početak umrežavanja svih Konstantinovih gradova u nameri da svi zajedno učestvuju u organizaciji velikog hrišćanskog jubileja-obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

U okviru prve zvanične posete Milanu, gradonačelnik Niša Miloš Simonović razgovarao je, u prisustvu državne delegacije, sa gradonačelnicom italijanskog grada Leticijom Morati o pripremama Grada Niša za obeležavanje godišnjice Milanskog edikta.

U okviru saradnje sa gradom Trirom, delegacija nemačkog grada koju su činili Ulrih Holkenbrik, zamenik gradonačelnika Trira, resorno zadužen za projekte iz kulture i Erkart Kune, direktor Narodnog Muzeja u Triru, autor izložbe o Konstantinu, posetila je Grad Niš. Cilj posete je uspostavljanje međunarodne mreže saradnje gradova i istorijskih lokaliteta vezanih za rimske careve, među kojima svoje mesto ima i Niš. Ova poseta bila je nastavak već uspostavljene saradnje sa Trirom. Predstavnici delegacija dva grada, Niša i Trira, prezentovali su svoje kulturno nasleđe i razgovarali o umrežavanju gradova koji su povezani istorijskim činjenicama sa rimskim carevima.

Predstavnici Grada Niša učestvovali su na simpozijumu u arheološkpm parku Karnuntum-Petronel, u Austriji. Simpozijum je predstavljao prvi korak u uspostavljanju međunarodne mreže saradnje Konstantinovih gradova i istorijskih lokaliteta u organizovanju zajedničkih umetničkih događaja za obeležavanje 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta.

Do proslave 1700 godina Milanskog edikta hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene biće u potpunosti završen i spremno će dočekati ovaj veliki jubilej.

Grad Niš započeo je realizaciju velikih infrastrukturnih projekata , rekonstrukciju Bulevara dr Zorana Đinđića kao i radovi na Bulevaru svetog cara Konstantina. koji će povezati naše najznačajnije kulturnoistorijske spomenike – Tvrđavu, Ćele Kulu i arheološki park Medijana.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović podržao je inicijativu niških privrednika da se na brdu Vinik podigne krst u čast cara Konstantina, povodom obeležavanja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, svih političkih stranaka, Vojske Srbije, policije i niški privrednici potpisali su Dekleraciju o crkveno-narodnom jedinstvu kojom su se zavetovali na jedinstvo i pozvali sve Srbe i ostale pravoslavne hrišćane da doprinesu izgradnji krsta Svetog cara Konstantina.

Krst od čeličnih profila biće visok 80 metara i biće najveće obeležje ove vrste na Balkanu, snabdeven adekvatnim osvetljenjem kako bi bio vidljiv i noću.

Na arheološkom lokalitetu Medijana započeti su radovi na projektu Konstantinova vila na Medijani. Ovim projektom predviđeni su obimni radovi na prezentaciji lokaliteta Medijana povodom proslave velikog hrišćanskog jubileja 1700 od Milanskog edikta.

Cilj Projekta je prezentacija, popularizacija i promocija kulturnog nasleđa i on će biti ostvaren kroz arheološka i arhitektonska istraživanja, konzervatorsko-restauratorske radove, konzervaciju i prezentaciju fresaka i mozaika i pokretnog arheološkog materijala.

Pročitajte i...