Magazin, Ovo niste znali

Odaberite pravi poslovni poklon

poklon

Poklanjanje je gest poštovanja i naklonosti, kojim želimo da ukažemo na značaj neke osobe u našem životu. Ono se ne izostavlja ni u poslovnom svetu, gde ulazi u deo kulture dobrog poslovanja. Na ovaj način učvršćuje se poslovna saradnja ili se ukazuje drugoj strani da nam je značajan partner ili klijent. Ipak, nisu svi pokloni prigodni, pa bi o tome itekako trebalo povesti računa.

Kako odabrati?

Na sam izbor poklona prvenstveno će uticati povod. Da li idete u posetu, na godišnjicu firme, neku drugu vrstu proslave ili šaljete poklon u znak zahvalnosti? Ovo su samo neke prilike, koje različito određuju ideju o poklonu. To utiče na vaš odabir da li ćete angažovati da dostava cveća pošalje vaš znak pažnje ili ćete biti u prilici da sami odete. Važno je da vodite računa i o tome kakav utisak želite da ostavite, odnosno da li biste voleli da vas dožive kao tradicionalistu, inovatora, kreativca i tako dalje.

Ovo se odnosi i na kompaniju, ukoliko se na taj način prikazujete. Takođe, proverite postoje li neka ograničenja u primanju poklona, odnosno da li druga strana ima kodeks o tom pitanju. Ukoliko su gosti stranci, pazite da pokloni budu u skladu sa njihovom kulturom. Važno je da ono što odaberete bude kvalitetno, ali ne vrtoglavo visoke cene, jer tako drugu stranu potencijalno stavljate u nezgodan položaj. Svakako, nećete odabrati ni nešto što je veoma jeftino. Zlatna sredina je uvek najbolja.

poklon

Ideje

Cvetni aranžmani uvek su prigodan poklon, a naročito ukoliko se kompanija na ovaj način obraća drugoj kompaniji. Obavezno je da uz poklone dodate i svoje vizit karte, odnosno vaš lični potpis. U ovome se ogleda i vaš profesionalni odnos. Predlaže se da se ženama koje su udate ne šalju crvene ruže, nego one drugih boja. Tu su i orhideje i gladiole, dok su devojkama namenjeni karanfili. Pravilo je da cvetni aranžmani budu rezervisani za žene, odnosno da ih one ne poklanjaju muškarcima, niti da muškarci jedni drugima ovo biraju za poklon.

Prigodan poklon su i korpe, koje možete napuniti sadržajem po volji. Od karakterističnih proizvoda iz vašeg kraja, do dobrog pića, slatkiša i voća. Flaša dobrog žestokog pića ili cenjenog vina, uz čokolade vrhunskog kvaliteta idealan su odabir za svaku priliku. Ukoliko dobro poznajete poslovnog partnera ili ste u mogućnosti da kupite sliku dokazanih autora, odaberite umetničko delo. U obzir dolaze i pokloni kao što su penkala, kožne agende, tašne, parfemi. Vizit karte ni u ovim slučajevima nemojte da zaboravite.

Ukoliko je u pitanju nadređeni u nekoj kompaniji, kolektiv može da se odluči i za kaiš, sezonske karte za sportove ili kulturna događanja, šminku, nakit. Osim univerzalnih poklona, postoje i oni koje možete da personalizujete svojim logoom, na primer. Takozvani „custom made“ omogućava vam da birate boju i oblik poklona, kao i da utisnete određenu poruku. To mogu biti kišobrani, rokovnici, ručni satovi i tako dalje.

poklon

Pročitajte i...