Ovo niste znali

Dijeta po krvnim grupama ili homeotest

Poslednjih godina su sve popularnije dve dijete koje se zasnivaju na sličnim principima – dijeta po krvnim grupama i homeotest.

Nutricionisti se utrkuju u dokazivanju koja je od ove dve dijete bolja, mada je laiku teško da shvati suštinu svake od njih.Jedna od novijih, homeotest dijeta, bazirana je na mogućnosti krvi da primi i prenosi hranljive sastojke unesenih namirnica kroz organizam, i mada izgleda naučno potvrdjena, nema mnogo dokaza da je bolja od popularne, dijete po krvnim grupama.

Šta je homeotest dijeta?

Stručnjaci za homeotest smatraju da mnogi ljudi imaju problema zbog nemogućnosti krvi da im kroz organizam raznosi hranljive sastojke koje su hranom uneli.Tako neki ne podnose pečurke, jer njihov želudac ne proizvodi ferment neophodan za njihovo varenje, drugom ne prija mleko, jer sadrži laktozu koju njegov organizam ne može da svari…

I u jednom i udrugom sličaju dolazi do problema u stomaku, a posledica je taloženje masnoća u organizmu.Svaki ljudski organizam proizvodi fermente potrebne za preradu hrane.Ali, praksa pokazuje da nema čoveka, a da mu ne nedostaje bar neki ferment.Zato, želudac sa teškoćom prima određenu hranu.Kada čovek to ne zna, po mišljenju zagovornika ove metode, tovari želucu njemu neprihvatljivu hranu, i polako se goji.

Dijeta po krvnim grupama

Autor ove dijete je već nadaleko čuveni američki lekar Piter d Adamo, koji smatra da krvna grupa svakog čoveka određuje ćelijski sastav njegovog organizma. Dijeta po krvnim grupama se zasniva na teoriji da namirnice koje su za jednu grupu korisne, mogu da budu gotovo pogubne za one sa drugom krvnom grupom, i obrnuto. U skaldu sa ovom teorijom, dr Adamo je razradio dijetetske principe ovakve ishrane:

Krvna grupa 0

Ova krvna grupa ima dobar imunološki sistem, očuvan sistem za varenje.Preporučuje se visokoproteinska dijeta.Iz ishrane treba potpuno isključiti: svež kupus, proizvode od ovsa, šećer, krompir, citruse, paradajz, i namirnice koje sadrže vitamine A i E a ograničiti: ovseno, ili ražano brašno, kukuruz, pšenicu, kečap, kafu i alkohol.
Najbolje namirnice za zdravlje i održanje vitke linije su: riba, plodovi mora, jodirana so, zelena salata, brokoli, zeleni čaj, šargarepa, meso (osim svinjskog), spanać i ostalo zeleno povrće.

Krvna grupa A

Karakteristika ove krvne grupe je osetljiv sistem za varenje, nervna nestabilnost, slab imunitet. Preporučuje se vegetarijanska ishrana.Iz ishrane treba isključiti: šećer, pšenicu, krompir, kukuruzno ulje, citruse, banane, začine, i kiselo voće a ograničiti: meso i mleko.
Najbolje namirnice za zdravlje i održanje vitke linije su: povrće, kafa, ananas, zeleni čaj, biljne masnoće, sokovi, tofu sir, kefir i crveno vino.

Krvna grupa B

Ovu krvnu grupu karakteriše izbalansiran nervni sistem, odličan imunitet, organizam kojin je uvek spreman da se prilagodi sredini u kojoj je.Iz ishrane treba isključiti: svinjetinu, kukuruz, pšenicu i kikiriki a ograničiti:plodove mora, piletinu i sočivo.
Najbolje namirnice za zdravlje i održanje vitke linije su: jaja, zeleno povrće, mlečni proizvodi sa niskim procentom masnoće, zeleni čaj i ostali biljni čajevi.

Krvna grupa AB

Ova krvna grupa nastala je mešanjem A i B grupe, pa ima dobre i loše karakteristike obe.Osetljiva je na infekcije i nežan sistem varenja.Iz ishrane treba isključiti: majonez, začine, creno meso, ovčetinu, slaninu, kukuruz, pšenicu a ograničiti: seme suncokreta, čaj od lipe i heljdu.
Najbolje namirnice za zdravlje i održanje vitke linije su: ananas, kiseli mlečni proizvodi, zeleni čaj, čaj od đumbira, ehinacea, namirnice bogate vitaminom C, cinkom i selenom.

dijeta

Poznato je da ono što je korisno za jednog, štetno je za drugog. Zato „dijeta koja pomaže mojoj prijateljici, pravi ozbiljne probleme mom zdravlju“.Zato su nutricionisti osmislili test koji tretira blizu 100 najčešćih namirnica u našoj svakodnevnoj ishrani. Sistemom eliminacije, test će reći kojih namirnica treba da se klonite i skinućete neželjene kilograme.Takodje mnogi specijalisti kliničke medicine smatraju hemodijagnostiku revolucijom u medicinskom smislu.Zato i ove dve dijete možda imaju više smisla nego što to na prvi pogled i izgleda a da je tako govori i njihova sve veća popularnost.

Pročitajte i...