Ovo niste znali

Prirodni tekstil ne spušta gard

svilena-posteljinaPriroda glavu čuva
Koliko daleko seže ljudska potreba da se oblači i pokriva svoje telo ne može se sa sigurnšću utvrditi no svakako postoje dokazi da se još pračovek snalazio tako što se odevao u krzna ubijenih životinja. Tek kada je počeo da ih na izvestan način obrađuje može se govoriti o čoveku kao misaonom biću.
Civilizacijski napredak svakako može biti onaj trenutak kada je čovek razumno krenuo u eksploataciju prirode te od prirodnih bogatstava sačinio prvu odeću. Esteteski momenat usledio je pretpostavlja se nešto kasnije. Kada je i kako čovek započeo ukrašavanje sopstvenog enterijera sigurno je najškakljivije pitanje jer bi se upravo odgovorom na njega došlo i do mnogo značajnijih razvezivanja istorijskog Gordijevog čvora.
Svedoci smo da danas postoji veliki broj materijala od kojih se sačinjavaju najpre odeća a kasnije i potrepštine poput zavesa, posteljina, jastuka, jorgana… Ipak, ono što mnoge zanima jeste koji su to apsolutno prirodni materijali na kojima je i osnova tekstilnog zaleta. Logičan sled razmišljanja najpre upućuje na vunu. A da li je vuna jedini materijal kome bi se mogla pripisati potpuna zasluga za razvoj „civilizacijskog pokrivača“. Pa i ne baš. Ako se uzme u obzir da su ravničarski krajevi bili skloniji zemljoradnji dolazi se do znatnog saznanja koje upućuje na prirodne materijale od biljaka.

Pojedina istraživanja kazuju da se pamuk javio još u starom Peruu i Indiji i to čak dva i po milenijuma pre Hrista. Pamučna tkanina osvaja prostore Mediterana u IX veku a danas se pamuk veoma ceni širom čitave planete. Ko se bar jednom nije obreo u sobi sa pamučnom posteljinom, stolnjakom ili prekrivačem.

„Ovaj dan ima istu plavet kao lan“

O lanu se kao i o pamuku može govoriti samo u hvalospevima jer ova biljka spasava generacije u pustinjskim krajevima od štetnog Sunčevog zračenja. Njegova mekanost i lakoća služila je brojnim Egipćanima i kao način da se umilostive Bogovi tako što su njihove kipove umotavali u lanene taknine.
Predivo, konac i čipka za zavese, stoljnjake ali i dekorativne jastučnice nastaju upravo korišćenjem ovog prirodnog materijala.

dekorativne-jastucnice

Među prirodnim materijalima mogu se naći i juta, vuna i svila a njihove kombinacije sa sintetičkim materijalim su vrlo česte. Da li je pravi izbor birati tekstilne prerađevine mešane sa sintetikom najbolje pokazuju iskustva i odgovori mnogih. Modni standardi često se kose sa zdravljem i razumom no ipak tekstilna industrija nastoji da napravi kompromis i udovolji i lepoti i zdravlju.

Azija – tekstilni multiverzum

Ono što vekovima azijski kontinent nudi čitavom svetu kada je tekstil u pitanju ostaje u domenu nedokučive tajne. Persijski tepisi i podne prostirke nešto je što od najdavnijih dana poput vanvremenskog lajtmotiva kruži čitavom civilizacijom. Tekstil (lat. Textilis– tkan, tkački) predstavlja naziv za svu onu robu koja je nastala tkanjem, šivenjem, heklanjem, iglanjem.

stari-krevet-posteljina

Svila, najpoznatiji prirodni materijal najfinije kakvoće uzgaja se u Kini već gotovo 5000 godina. Svila se iz carskih kineskih dvora tajnovite preselila u Koreju i Japan. Tek stotinak godina pre Hrista svila stiže takozvanim Putem svile u Evropu. Danas je postupak skupljanja prirodne svile sličan onom od pre nekoliko milenijuma iako postoje i sintetičke zamene za svilu kao i uzgajališta svilenih buba. Svilene prostirke, stolnjaci, zavese, bade-mantili i ikućne halijne danas su odraz visokog stila.

Izaberite zdravlje!

Mnoga ispitivanja govore o tome koliko su sintetička vlakna štetna po zdravlje. Svakako pamučna prašina može izazvati bolesti pluća ali je procenat kožnih bolesti mnogo češći kada je u pitanju sintetika.

Pityriasis rosea jedna je od bolesti koja se usled korišćenja loše ili neoprane sintetičke tkanine može javiti u vidu blagog ali svrabnog osipa po telu. Istraživanja kazuju da većina prirodnih tkanina dopušta koži da nesmetano diše pa tako znojne žlezde mogu normalno da funkcionišu te je iritacija kože manja.

Izostanak elektriciteta koji sintetički materijali često proizvode još jedna je od prednosti prirodnih materijala. Kada je reč o prirodnim materijalima njihovo je održavanje dosta zahtevnije od sintetičkog no ipak, malo ulaganje u zdravlje nikako nije na odmet, pogotovo kada imate u vidu da vam pet minuta peglanja više može produžiti život i sačuvati vas od neželjenih infekcija.

Pročitajte i...