Ovo niste znali

Jedite voće za bolje zdravlje

Za voće se od davnina verovalo da potiče iz raja, jer svi uživaju dok ga jedu. Treba dati prednost sezonskom, svežem, po mogućstvu neprskanom voću, jer tada ima najbolji efekat na organizam. Voće kao odličan izvor neophodnih vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata ima veoma pozitivno dejstvo na opšte zdrvastveno stanje organizma.

Nutricionisti preporučuju da se svakog dana jede oko 400 grama raznovrsnog voća a najbolje je da bude raspoređeno u dve do tri porcije.Najbolje je voće jesti sat do dva sata pre obroka ili tri do četiri sata posle. Ako vam zdravlje nije narušeno, možete da ga jedete i ujutru na prazan želudac, do dva sata pre doručka.

– Bolje je da se voće jede pre jela, jer posle obroka otežava varenje prethodno uzete hrane – piše Dijetaizdravlje.com.
– Ako se voće jede pre ručka neće smanjiti apetit, već će da pomogne varenje hrane i lakše iskorišćavanje hranljivih materija.

Sa druge strane ne preporučuje se uzimanje voća posle obroka.Ako posle jela imate potrebu da pojedete nešto slatko to znači da ste za vreme obedovanja uzeli više hrane nego što je organizmu potrebno.Želucu treba i do 15 minuta da mozgu signalizira koliko mu je hrane dovoljno.Odatle i narodna izreka „prestanite da jedete kada vam je najslađe“, jer je organizam već tada dobio potrebnu količinu hrane.
Poslednji obrok trebalo bi da bude tri do četiri sata pre spavanja, a svako sam treba da proceni na koji način će u večernjim satima da utoli glad – jednom jabukom, šoljom jogurta ili čaja… Ipak, treba shvatiti da organi za varenje moraju i da odmaraju, da bi bili spremni za aktivnost koja im predstoji narednog dana.

Najbolje je sveže voće ali i ako se spremi za zimnicu može sačuvati mnoge hranljive sastojke.Zimnicu od voća treba pripremati kada je tehnološki zrelo, potpuno razvijeno, odgovarajućeg oblika, težine, ima sva odgovarajuća svojstva: miris, boju, ukus i sve karakteristike za svoju vrstu.

Decu bi od malena trebalo navikavati da svakodnevno jedu sveže voće a ne slatkiše koji su najčešće napravljeni sa ukusima raznog voća.Treba imati u vidu da je ono u današnje vreme prskano pa ga treba obavezno oprati u rastvoru vode i sode bikarbone.Ispod kore ima dosta vitamina, često je dobro zbog pesticida da se ona odstrani.Bilo bi najbolje kada bi mogli da pronađete ono koje nije prskano.

jabuke

Iako se voće preporučuje za zdravlje svih generacija oboleli od dijabetesa i hipertenzije bi trebalo da budu obazrivi kako sa količinama tako i sa pojedinim vrstama voća.
Obolelima od hipertenzije bi moglo da smeta pre svega sledeće voće: kikiriki, orah, badem i lešnik, kao i grožđe i smokve.

Dijabetičari moraju da izbegavaju voće koje ima visok glikemijski indeks (GI), odnosno utiče na brz porast nivoa šećera u krvi.
Visok GI imaju: mango, sveže kajsije, banane, suvo grožđe, ananas, lubenice, papaja, kesten…

Onima koji imaju probleme sa gastritisom ne preporučuje se: nezrelo i konzervisano voće, slatko voće, veće količine voćnih prerađevina (džem, marmelada), orasi, i bademi, smokve, trešnje, citrusi (limun, pomorandža,…)

Pripadnice lepšeg pola koje „ukrase“ lice šminkom vatrenih boja manje su privlačne muškarcima od žena koje redovno jedu voće i povrće jarkih boja! Objašnjenje su dali britanski istraživači koji su otkrili da žene sa ovakvim prirodnim tenom deluju zdravije i privlačnije, a da su za to odgovorni pigmenti (karotinoidi) koji se nalaze u žutom, narandžastom, crvenom i zelenom voću i povrću.Efekti se, inače, vide ako se tanjir svakodnevno puni voćem raznih boja bar dva meseca.

Pročitajte i...