Niške vesti

Niš odustao od iseljenja azila za pse

lutalice

Lokalna vlast u Nišu za sada je odustala od namere da iseli azil sa 450 pasa.

Međutim, trajnog rešenja u ovom trenutku nema. Ideja o iseljenju je naišla na veliko protivljenje, pa je za samo nekoliko dana internetsku peticiju protiv iseljenja potpisalo blizu 100 hiljada ljudi iz cijelog sveta.

Pse su vlasnici napustili, i našli su se na ulici. Spasili su ih volonteri Udruženja za zaštitu životinja.

Sada žive u azilu. Ne u zatvorenim boksovima, već slobodno trče dvorištem. Siti su, vakcinisani i čipovani.

Tanja Dimitrijević, volonterka u azilu za pse, kaže da su psi sretni.
„Dođem, pustimo ih, prošetaju, onda ih nahranimo, igramo se sa njima vidimo ako neko ima sa nekom povredom nešto, terapije, uglavnom tako veseo dan“, kaže ona.
Veseli su i psi.

Ilegalni azil

A Grad Niš odustao je od namjere da iseli azil, pod pritiskom, nakon bujice podrške ljubitelja životinja iz cijelog svijeta.
Azil ilegalno vode volonteri iz Udruženja, na mjestu starog konjičkog kluba u vlasništvu grada – koji ga nikad nije odobrio, iako ima zakonsku obavezu da osigura utočište za pse lutalice.

U centru je grada, pa vlasti smatraju da mu tu nije mjesto. Ipak, nisu predložili alternativno rešenje.

„Azil neće biti pomeran, neće biti izmeštan sve dok se ne obezbede odgovarajući uslovi, dok se ne napravi azil privremenog ili trajnog karaktera u kojem će uslovi biti isti ili nešto bolji od ovih“, kazao je sot Miloš Banđur, gradski vijećnik.

Grad predlaže da osigura lokaciju, a Udruženje donatore.

U Udruženju kažu, za novi azil potrebna je saradnja sa onima koji vole pse i već brinu o njima.

„Gradska vlast mora da ima sluha, moraju da sednu i sa nama da razgovaraju, jer se drugačije ne može rešiti problem, pošto smo mi u toj materiji i znamo kako se to radi svuda u civilizovanom svetu, onda možemo da damo i konstruktivne predloge“, kazala je Svetlana Dejanović Avramović, iz Udruženja za zaštitu životinja.

U azilu kažu i da štede novac gradskom budžetu, jer pse sklanjaju sa ulica, iako nikada od gradskih vlasti nisu dobili finansijsku pomoć.
Samo u prošloj godini, za odštetu zbog ujeda pasa lutalica iz gradske kase isplaćeno je više od 65 hiljada eura.

Izvor: Al Jazeera

Pročitajte i...