Niške vesti

Naše veliko spremanje

ciscenje-srbijeNacionalnom akcijom VELIKO SPREMANjE SRBIJE – Očistimo Srbiju“, koja je deo planetarne kampanje Clean up the World-Očistimo svet i u Nišu je obeležen 05.juni – Svetski dan zaštite životne sredine.

Po oceni Gradskog štaba kampanje, u aktivnostima čišćenja učestvovalo je oko 8000 volontera na preko 50 lokacija sa kojih je uklonjeno oko 40 tona smeća. U ovogodišnjoj akciji učestvovali su i zaposleni u gradskoj i opštinskim upravama, javno-komunalnim preduzećima, pripadnici Vojske Srbije, zaposleni u privatnim kompanijama, članovi nevladinih organizacija. Radnim aktivnostima čišćenja priključili su se i studenti brojnih fakulteta kao i učenici osnovnih i srednjih škola, koji su čistili okolinu svojih škola i parkovne površine. Među volonterima bilo je i stanara stambenih zgrada, koji su organizovano čistili svoja dvorišta i međublokovski prostor. Po rečima Sonje Popović, predsednice Saveta za zaštitu životne sredine grada Niša, uprkos činjenici da je uspeh ove akcije očigledan, cilj je da u Gradu Nišu više ne bude smeća i divljih deponija. Upoređenja radi, prošle godine bilo je registrovano 118 divljih deponija smeća, da bi se, ove godine, broj ovakvih lokacija sveo na 53, kao i da se poveća svest građana o očuvanju životne sredine, pravilnom načinu odlaganja otpada i reciklaži. Pored akcije čišćenja organizovane su i brojne prateće manifestacije koje za temu imaju zaštitu životne sredine. Jedna od takvih manifestacija je i Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma, u organizaciji Ekopolis mreže, koncert koji je održan u Zelenoj oazi Gradske opštine Medijana, ali i velika žurka „Bekstvo u prirodu“ koja je održana na Kameničkom visu.

Gradska opština Palilula je i ovim povodom imala zapažene rezultate. Posle velike akcije čišćenja, koja je održana početkom maja meseca u parku „Bubanj“, ponovo su se okupili predstavnici organizacija civilnog društva i obrazovnih ustanova. Po rečima Bobana Mikića, koordinatora kampanje u opštini Palilula, aktivnosti čišćenja su se odvijale na više lokacija:na Gabrovačkoj reci, Bubnju, Ledenoj Steni, na putu L.Stena-D.Međurovo, kod Prirodno-matematičkog fakulteta, na Starom groblju, na Stočnom trgu, obali reke Nišave. Našem pozivu odazvale su se: nevladine organizacije Moj Bubanj, Puls, Ozeleni i ti, Siguran korak, CAK, Volonterski centar, EKOpolis; učenici i nastavnici osnovnih škola Bubanjski heroji, Sreten Mladenović Mika, Branko Miljković, studenti Fakulteta zaštite na radu, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, PMF-a, Saveti građana MK Bubanj, MK Ledena Stena, MK Donje Međurovo, Sakupljači sekundarnih sirovina – naglasio je Mikić.

Predsednik Skupštine opštine Palilula, Milan Đurđević obišao je učesnike akcije na Gabrovačkoj reci i sa učenicima škole Bubanjski heroji, studentima i aktivistima nevladinog sektora, EKOpolis mrežom čistio korito ove reke. Zatim je obišao i radnike Telekoma Srbije koji su čistili prostor kompleksa Staro groblje.

Udruženja PULS je nakon 5 realizovanih akcija čišćenja zelenog prostora između osnovne škole „Bubanjski heroji“ i Specijalne škole „Bubanj“, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i mreže organizacija civilnog društva sa medijskom EKOpolis mrežom, ovog vikenda izvelo akciju uređenja napuštenog prostora, i budućeg rekreativnog parka, koji se nalazi na obodu šumskog kompleksa Spomen parka „Bubanj“. Iz šumice je, po rečima Svetlane Petrović, predsednice Udruženja, u proteklim akcijama očišćeno i izveženo oko 100 kubnih metara raznog đubreta i šuta.

Brojni građani, volonteri čistili su i spomen park Bubanj, sa željom da omiljeno izletište nišlija bude lepše i zdravije okruženje. Osim čišćenja i uređenja parka, po rečima Bobana Mikića, člana opštinskog Veća, organizovana je akcija postavljanja kućica za ptice, uređeno je sportsko igralište i montirana su četiri koša. Ako projekat za uređenje spomen parka Bubanj bude odobren- ističe Mikić, ova «zelana oaza» grada Niša dobiće sasvim novi izgled. Osnovni cilj svih ovih aktivnosti, je promena svesti građana o očuvanju životne sredine.

Dragan Vidojković

Pročitajte i...