Intervju

Luka Radulović

luka-radulovic

Naked Like The Newborn

Prvi maj je iza nas. Obišle su se nezamislive vukojebine, pivarama se napravio ogroman profit, žrtvovalo se ko zna koliko jaganjaca i hektolitra špricera. A sad je vreme da se ukolotečimo u svakodnevicu u kojoj neko radi a neki i ne radimo.

Ovog puta se malo selimo iz mekših voda u kojima smo bili sa Plastic Sundayom i uplovljavamo u one divljije, mračne i nepristupačne gde obitavaju sotonjare, oni ljuljači što drmaju z glave i deru se, i tome slična staračka naklapanja. Nedavni koncert ali i jedinstvenost ovog benda u Nišu bili su povod da prozborimo sa Lukom Radulovićem iz benda Naked Like The Newborn.

Kako si ti proveo praznik (ne)rada?
E, zapravo vrlo mirno, kod mene na vikendicu u selu Prosek sa curom, Katarinom, Superdjokom (DCKV) i njegovom devojkom Danicom. Nego mnogo kratko bilo, jer smo morali da idemo na neku svirku u Požarevac, od koje na kraju nije ništa bilo iz nekih vrlo poganih razloga, al ono, o tom potom. Uglavnom je, u stvari, prošao radno ovaj praznik (ne)rada, je li. Nadam se da ce se isplatiti.

Kakvi su utisci sa nedavne svirke na kojoj ste svirali sa bendovima Bitumen i Dok7? Ima li nade za spas duše ovog grada?
Super je prošla. Sva tri benda su pocepali svirku, ali skroz. Baš mi je drago što smo sposobni da samostalnu svirku napravimo. Mislim, da se izorganizujemo kao ljudi. Ni opreme očigledno ne manjka, pa je samo stvar lenjosti ako neki bend ne svira, jer sve te svirke ne padaju sa neba, malo mora da se pogura, i sve je posle ok. Ovom prilikom bih pozdravio momke iz Bitumena koji su napredovali strašno mnogo u posednje vreme, kao i mog odsad omiljenog tonca Ivana Matejića – Matejića, dečka koji je promenio fejsbuk!

Što ne svirate goli kad se već zovete Naked Like The Newborn?
Brate nikakvi nismo! Jedan čapljav (aj pogodite ko je to) jedan malečak, jedan još manji, jedan i mršav i malečak (to sam ja, xixixi). Kad bi smo se skinuli svu bi publiku izgubili… Makar žensku publiku.

Neki članovi benda su ljudima sigurno već poznati iz drugih bendova. Aj ih na brzinu predstavi.
Da, naravno, svi osim Cveleta su neki bendić vec imali, ili i dalje imaju sa strane. Lukica, koji na svu nesreću često nije tu, je pevao i svirao u AFK Cat on Fire, to je bio jedan sjaaaaaajaaaan grunge bend. Deki, basista, je bio u Slobodnoj Vožnji i sad ne znam gde još, Bojan je BOJAN!, naj metalac u Niš, a Čapa je najveća Bitanga, to je već poznata priča. Lažem, nije najveća, Dima će uvek da bude ludji od njega.

Ti sviraš u 134783464567546 bendova i projekata. Gde je tu NLTNB?
Zapravo je vrlo blizu vrha. Nisam ni ja očekivao da ću ovoliko da se zaljubim u ovaj bend, jer ja takvu vrstu muzike mnogo dugo nisam slušao, niti svirao, a i sad to generalno slabo slušam, ali me je definitivno vratilo u pržački mod i mood, zbog čega mi je neizmerno drago.

Aj objasni ljudima koji ne znaju šta je to „metalcore“ i sa kojim bi bendovima bilo najbolje da se upuste u žanr.
Kad čuješ da neko svira metal koji je više metal nego bilo koji drugi koji si ikad čuo a sve to sa težinom jednog ultra žestokog HC benda, e to je metalcore. Kao što rekoh malopre, slabo slušam ovo ali bih definitivno izdvojio Bring Me The Horizon i Parkway Drive, koji, kako čujm dolaze na EXIT ove godine i to će bude ceeeeeeepanjeeee.

Ako se ne varam do sada ste svirali samo u Nišu. Da li postoje neke varijante za nastupe po Srbiji? Koliko je uopšte ovaj pravac prisutan u Srba?
Da, samo u Nišu, nažalost. Pazi, ima iks nekih varijanti, internet je neverovatno moćna stvar ako se koristi kako treba. Za svirke po Srbiji je potrebna doza strpljenja da se sve izpromoviše kako treba i one kasnije same dolaze. Taj prvi korak ili već, par njih, su najzajebaniji. A što se tiče Srbije i njene metalcore scene, jbg, zakržljala ko i sve ovde. A Srbija je poznata po tome što kaska za svetom po deceniju celu. Nama je 2005. u BG-u bio Caliban a kod nas se tek sad javljaju slični domaći bendovi. Što znači da je ovo više, kao, za neku Evropsku publiku, ali to je iz ovog grada ravno nemogućem za postići.

Dokle se stiglo sa autorskim radom? Možda neki demo(n) ili EP uskoro?
Ima materijala za EP, samo treba da se namužimo da isposnimamo sve. A ja sve više mislim da ce biti neka domaća radinost u pitanju jer nemamo ni kinte a bogami ni adekvatan studio u blizini za ovako nešto.

Kako bi nagovorio ljude da dodju i vide vas uživo?
One za koje mogu jasno da znam da se ne bi lepo proveli ne bih ni zvao. Ali svako ko je ikad slušao nešto agresivno ima da ostane bez glave, nekako se uvek nešto polomi na našim svirkama, jbg, to je ta vrsta a i tolika količina energije.

Poruka za kraj svim čitaocima (i onima koji headbanguju i onima koji se vataju u kola)?
Keep on rockin’ in the free world!

Čuli ste čoveka. Ko do sad nije može da prati Naked Like The Newborn na Facebook-u

Zapitkivao: Aleksandar Nikolić Coa

Pročitajte i...