Intervju, NišCafe

U susret koncertu – Žika Jelić (Yu Grupa): “Niš nam je značajan!”

YU Grupa

Žika Jelić je, sa svojim bratom Dragim Jelićem, ikona jugoslovenskog i srpskog rokenrola. Rokenrolom se bavi pune 54 godine i ostao mu je veran, posvećen i dosledan do današnjih dana.

Žika je preživeo požar, sudar i strujni udar i postao simbol ne samo jednog benda i vremena, već i domaćeg rokenrola, beskompromisno svirajući u YU grupi isključivo ovu vrstu muzike.

Yu Grupa je bila prva supergrupa na ovim prostorima, sastavljena od prekaljenih muzičara. Ime su dobili po SFRJ, na koncertu u Beogradu, 29. novembra 1970. ne sluteći da će njihova muzika nadživeti državu koje više nema. Najdugovečniji rok sastav na Balkanu, „Yu Grupa“, jedna je od poslednjih institucija koja još asocira na nekadašnje bratstvo i jedinstvo i vreme kada se bolje živelo.

Posle više od dve godine, Yu Grupa će u petak, 02. septembra nastupiti u niškoj Banovini i sa Nišlijama proslaviti veliki jubilej, 45 godina čistog rokenrola, i promovisati novi abum “Evo stojim tu”, što su ujedno i povodi za naš razgovor sa Žikom Jelićem.

Kako se sećate turneja iz 70-ih godina i da li je tačno da ste odbili šestomesečnu turneju sa Allman Brothers bendom?
– Turneje 70-h godina su bile uobičajene po prostorima SFRJ i trajale su u proseku po 15-20 dana, podeljene po tadašnjim republikama. Što znači da smo na turnejama provodili više od pola godine. Turneja sa Alman Brothers Band-om nije odbijena, nego prolongirana i posle se nikada nije ostvarila, a trebala je da traje 15 dana po Velikoj Britaniji. Govorimo o 1973 godini.

U jednoj pesmi pevate „Ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“.Kako ste ušli u svet rokenrola, šta on za vas predstavlja i da li živite tim načinom života?
– U svet rekenrola sam ušao kao dečak, prihvatio sam ga kao način života i živim ga i dan danas.

Yu Grupa je poznata po svojoj ljubavi prema motorima pre svega „Harley Davidson“.Kada ste prvi put seli na motor i da li je to bila ljubav na prvi pogled?
– Prvi Harley sam ugledao kao desetogodišnjak i ostao mi je u sećanju. Kada mi se ukazala prilika 1975., skopčana sa materijalnim mogućnostima, nabavio sam prvog. Moj stric Živko je bio pravi bajker, pa mi je dao da provozam svog Tomosa T12 još kao dečaku. To je ujedno bio prvi put da sam seo i vozio motor.

Dunavu ste posvetili 2 pesme. Šta vama znači ova reka?
– Sastavni deo mog postojanja je reka. A Dunav kao najveća i najmoćnija od svih naših reka, zauzima značajnu mesto jer prolazi pored mog Zemuna.

Yu Grupa je na sceni 46 godina,a vi i Dragi ste u muzici 54 godine. Menjale su se države i trendovi,a vi ste opstajali.Koja je tajna vašeg uspeha i opstanka i šta vas još drži na sceni?
– Ljubav prema rokenrolu kao muzičkom pravcu, posvećenost, rad, kao i onaj faktor ”SREĆA”, doprineli su da se sve ove godine nanižu a to se zove USPEH.

Posle 10 godina, objavili ste novi album „Evo,stojim tu“ za PGP-RTS. Kakve su prve reakcije i šta nam možete reći o samom albumu?
– Reakcije publike na novi album ”Evo stojim tu” su sjajne, a moje mišljenje je da je to jedan u nizu jako dobrih albuma.

Povodom 45. godina Yu Grupe održali ste dva antologijska koncerta, u Beogradu pred više od 5000 ljudi i Novom Sadu pred oko 3000 ljudi. Šta možemo očekivati na niškom koncertu?
– Niš nam je značajan i ovo je prilika da se niška publika upozna sa pesmama sa najnovijeg CD-a.

Šta smatrate najvećim dostignućem Yu Grupe?
– Sve ove godine postojanja i da se nalazimo uvek pri samom vrhu najpopularnijih i najboljih grupa u našoj zemlji.

Koja vaša poruka Nišlijama?
– Dođite, povedite prijatelje i goste, jer će nam sigurno koncert ostati u lepom pamćenju.

Više informacija o koncertu kao i mestima gde se prodaju karte pogledajte na „YU grupa u Nišu

Pročitajte i...