Niške vesti

U „kafane“ otišlo 22,5 miliona dinara

Javna gradska preduzeća u Nišu, njih 13, ukupno su u prošloj godini potrošila preko 22,5 miliona dinara za reprezentaciju i reklamiranje, rečeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša. Tačnije na reprezentaciju je potrošeno oko 150.000 evra, a na reklamiranje oko 70.000 evra. I to nije konačan iznos jer pred održavanje lokalnog parlamenta nisu stigli računi za još šest javnih ustanova čiji se računi takođe plaćaju iz budžetske kase građana Niša.

rostilj

Među preduzećima sa pozamašnom reprezentacijom su i četiri koja su iskazala gubitke u prošloj godini. To su „Naisus“, „Gradska toplana“, „Tržnica“ i „Medijana“. Srđan Pešić, odbornik LDP-a, kaže da javna preduzeća nisu ni najmanje ispoštovala preporuku Vlade Srbije o štednji budžetskih sredstava.

– Ne bih nijedno preduzeće da ističem pojedinačno, ali da li je normalno da se za troškove za hranu i piće izdvoje tolike pare. To je previše, a sa tim novcem je svakom Nišliji mogla da se pruži bolja komunalna usluga. I sva ta preduzeća nema ko da kazni, ne postoji sankcija – kaže Pešić.

Aleksandar Mitić, direktor JKP „Naisus“, kaže da se ova stavka u budžetu „reprezentacija i reklama“, nesrećno zove, a da je, inače, obična potreba preduzeća. „Naisus“ je i za obe stavke potrošio najviše od svih, devet miliona dinara.

– Naše preduzeće kao i svako mora svaku javnu nabavku da objavi u službenom listu, a to košta. Imali smo i razne promotivne manifestacije, a ispada da nismo izlazili iz kafane – kaže Mitić.

Milan Ogrizović, pomoćnik direktora „Gradske toplane“, takođe kaže da je jedan deo novca iz ove pozicije dat za oglašavanje javnih nabavki. Ukupno je na ovu stavku potrošeno 1,4 miliona dinara.

– Hteli smo da budemo transparentniji pa je „Gradska toplana“ slala svojim korisnicima upitnike gde su se naši korisnici izjašnjavali na mnoga pitanja kao što su kvalitet grejanja, cena i drugo. Izradu tih listova morali smo da platimo iz neke pozicije pa smo upotrebili reprezentaciju i reklame za to – kaže Ogrizović.

Častili i radnike
„Tržnica“ je potrošila 700.000 dinara za reprezentaciju.
– Mi u Nišu vodimo 10 pijaca tako da je većina tog novca potrošena za kafe, sokove i kiselu vodu za naše radnike, a jedan manji deo u oglase kada izdajemo neki od naših lokala ili licitacije za tezge – pravda troškove Nebojša Petrović, direktor ovog preduzeća.

Izvor: Blic

Pročitajte i...