Niške vesti

Novim laserom protiv tumora i kamena

Klinika za urologiju u Nišu uskoro će dobiti holmijumski laser za operacije tumora prostate i razbijanje kamena u mokraćnom kanalu i bešici. Laser ove generacije ne postoji ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji, pa će niški urolozi biti prvi u prilici da, uz pomoć najsavremenijeg medicinskog aparata, operišu pacijente minimalno invazivnom metodom. Prednosti laserske operacije su minimalno krvarenje i brz oporavak pacijenata.

novi-laser

Laser košta 120.000 evra, a prema rečima zamenika direktora Kliničkog centra u Nišu, doc. dr Zorana Radovanovića, kupljen je iz sopstvenih sredstava.

– Prošle godine uprava Kliničkog centra odlučila je da za niške klinike nabavi nekoliko savremenih medicinskih aparata, koje do sada nismo imali. To su, pre svega, laseri za neurohirurgiju i urologiju. Tenderi su završeni i očekujemo da će ti medicinski aparati vrlo brzo biti isporučeni i da će uskoro u Nišu početi da se rade ove minimalno invazivne operacije – kaže dr Radovanović. Direktor Urološke klinike, prof. dr Jablan Stanković, kaže da će se uložena investicija vrlo brzo isplatiti jer, uz pomoć novog lasera, može mnogo više operacija da se uradi.

– Pacijenti koji se ovako operišu imaju minimalno krvarenje i jako kratko se zadržavaju na bolničkom lečenju, najčešće već dan nakon intervencije budu otpušteni kućama. To će uštedeti dosta novca Fondu za zdravstveno osiguranje jer svaaki bolnički dan dosta košta. Pošto je ovo jedina urološka klinika u jugoistočnoj Srbiji, imamo dosta bolesnika koji na operacije čekaju i po šest meseci. Sigurno je da će nam ova metoda pomoći da smanjimo broj pacijenata koji čekaju na operaciju. Do sada su oni koji su želeli da razbiju kamen u mokraćnom kanalu ili bešici, ili da operišu tumor uz pomoć lasera morali da idu u Beograd – ističe dr Stanković.

Nišlija Ivan Kostić priča da su mu urolozi pre nekoliko godina utvrdili da ima kamen u bešici, ali da nije hteo da ide na operaciju.

– Trebalo je da me operišu na klasičan način jer mi je nađen kamen veličine jednog centimetra. Nisam imao veće tegobe, ali se nikad ne zna kad kamen može da izazove komplikacije, pa sam odlagao operaciju. Čuo sam da se u Beogradu to radi laserom, ali mi je bilo naporno da idem daleko na operaciju. Sad ću se verovatno operisati uz pomoć lasera u Nišu – veli on.

Kakvi sve laseri postoje
Za operacije u urologiji postoje takozvani grin-laser i holmijumski laser. Laserske operacije se najčeše primenjuju u hirurgiji benigne hiperplazije prostate ili adenoma prostate. Tad se, kroz mokraćni kanal, laserskim zracima odstranjuje cela prostata. Prednosti su minimalno krvarenje, kratkotrajan oporavak i brzo napuštanje bolnice. Holmijumski laser, koji razbija kamen u mokraćnom kanalu i bešici, naročito je značajan jer se prilikom tretiranja kamena u mokraćnom kanalu on ne pomera, što je veoma važno za hirurga.

Izvor: Blic

Pročitajte i...