Niške vesti

Završni ispit iz matematike na YouTube

Profesor informatike Saša Popović (32) iz Niša rešio je i na popularni internet portal „Jutjub“ postavio više od 230 zadataka iz zbirke za završni ispit iz matematike, koji će od ove godine morati da polažu svi učenici završnih godina osnovnih škola. Zadaci su prezentovani u formi video klipova i sadrže grafičke prikaze koje prate detaljna tonska pojašnjenja.

profesor-informatike

Revolucionarni projekat u srpskom obrazovanju Saša je započeo 2. februara, čim je objavljena zbirka za završni ispit, a njegovi zadaci su na „Jutjubu“ do sada zabeležili čak 67.000 poseta. Reakcije đaka su fenomenalne, ali i mnogih roditelja jer neće morati da plaćaju profesore za spremanje završnog ispita.

– Tragajući za nekim informacijama, uočio sam da na „Jutjubu“ ne postoji nikakav obrazovni materijal na srpskom jeziku, što je veliki hendikep. Tako sam i došao na ideju da ostvarim ovaj informatički projekat u kojem je matematika samo iskorišćena kao sredstvo. Planiram da do sredine marta uradim i postavim rešenja svih 300 zadataka. Ovi klipovi sa rešenim zadacima će mnogim učenicima olakšati učenje i uštedeti im novac za pripremu završnog ispita – kaže Popović, diplomirani inženjer elektronike, koji predaje informatiku u osnovnim školama „Branko Radičević“ u Gabrovcu i „Duško Radović“ u Nišu.

Mukotrpni posao Saša radi posle posla, kod kuće, uglavnom kada ukućani odu na spavanje. Animaciju za grafičko rešavanje zadataka radi u fotošopu, a onda dosnimava tonska objašnjenja. Za noć obradi i po 20 zadataka koje postavlja na internet u formi video klipova dužine od 35 sekundi do sedam minuta. Zbog premora radi svako drugo veče, ali mu snagu ulivaju fantastične reakcije dece. Dobija mejlove sa pohvalama ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Bosne, Hrvatske…

– Javljaju se učenici iz svih krajeva gde se govori ili razume srpski jezik. Jedan đak iz Nikšića mi se zahvalio mejlom jer je na ovaj način uspeo da se pripremi za pismeni zadatak iz matematike i da ga položi. Ovo je jedinstveni projekat u svetu jer niko nikada nije organizovao pripremni ispit iz matematike preko „Jutjuba“, a što je najlepše, rešenja zadataka će biti tu i za generacije učenika koji dolaze. Planiram da čim završim sa rešavanjem svih zadataka, pređem na postavljanje teorijskih lekcija neophodnih za rešavanje nepoznatih zadataka, koji će činiti 25 odsto završnog ispita – pojašnjava Popović koga su kolege u šali, po broju poseta njegovim portalima, postavile odmah iza zvezde „Jutjuba“ Ekrema Jevrića.

Popović kaže da je odlučio da zadatke postavlja na „Jutjub“ jer većina učenika svakodnevno pristupa ovom portalu i savršeno dobro zna da ga koristi. S ponosom kaže da je ovo još jedan od dokaza kako se internet može koristiti u korisne svrhe. Projekat je poslao Ministarstvu za telekomunikacije, a pre nekoliko dana ga je izložio i ministru prosvete Žarku Obradoviću.

– Ovo je potvrda da se još jedan aspekt treba uključiti u reformu školstva u Srbiji. Ja planiram da nastavim projekat lekcijama iz informatike koje će đacima biti korisne, ali bi bilo dobro i da se na ovaj način obrade i drugi predmeti poput biologije, fizike, hemije – smatra Popović.

Kako pronaći zadatke
Zadaci se mogu pronaći lako, dovoljno je u pretraživač na „Jutjubu“ (www.youtube.com) ukucati: Zadatak 40 – Zavrsni Ispit 2011 – Matematika i prikazaće se zadatak broj 40 iz zbirke i postupak njegovog rešavanja. Popović je do sada rešio 230 zadataka, ali se ovaj broj skoro svakog dana povećava.

Izvor: Blic

Pročitajte i...