Kultura i umetnost

ZORAN ANDRIĆ

Zoran Andrić, (1955), rodjen u Nišu, diplomirao je na odseku za Kompoziciju i Dirigovanje, na FMU u Skopju (Makedonija). Godine 1983. privatno se usavršavao u tehnici dirigovanja na Visokoj Muzičkoj školi u Grazzu, kod prof. Milana Horvata. Od 1984, do 1993. radi kao profesor za predmete Hor i Orkestar, u Muzičkoj školi “Petar Konjivić“ u Beogradu, ostvarivši u tom periodu i veoma uspešne nastupe sa Dečijim Kamernim orkestrom i Horom, u zemlji i inostranstvu(1988- 89).

Kao stipendista Ruske Vlade, godine 1986, specijalizirao je Operno-Simfonijsko dirigovanje na Konzervatorijumu Nikolaj Rimski Korsakov u St. Petersburgu, u klasi prof. doc. Rovilja Martinova. U tom periodu imao je i svoj Autorski celovečernji koncert sa delima Kamerne muzike u izvodjenju najpoznatijih Ruskih umetnika i ansambala, a kao jedini Jugoslovenski kompozitor prezentiran sa svojim delima u Rusiji nakon dužeg perioda. Takodje dirigovao je i Simfonijskim orkestrom St. Petersburga svoj Klavirski koncert br.1 i Simfonijsku Poemu (1987).

Komponovanjem se bavi od 1971. godine.U njegovom opusu nalaze se:
– Sonata „Dramatica“, za Klavir; Svita za Klavir; Sckerzo za Klavir, 2 Gudačka Kvarteta, Lastovska Vizija za Flautu i Klavir; Ponoćna razmišljanja za solo Flautu, 10 minijatura za razne instrumente, Simfonija br.1.; Simfonijska Poema; Oratorijum; Koncert za Klavir i Orkestar; Fantazija za Orkestar; 3 kompozicije za Hor; itd.

Kao Dirigent nastupao je sa mnogim orkestrima: Simfonijski Orkestar RTS-a,(2000) Makedonska Omladinska Filharmonija (kao njen osnivač-1980.), Prištinski Simf. Ork, Titogradski Simf. Ork, Mostarski Simf. Ork, (1985), Filharmonijski orkestri iz: Vraca, Vidina, Russe, Plovdiv, Sofija 1993-2008) i Sofijska Filharmonija (2005).Osnivač je Kamernog orkestra SORABIA u Beogradu, a potom Kamernog KPGT orkestra u Nišu.

Saradjivao je sa najpoznatijim solistima: Stefan Milenković, Jovan Kolundžija, Flavio Kolombo (Italija), Karsten Grondal (Švedska), Romeo Smilkov (Bugarska), Mona Mari Nok (Amerika) Radmila Bakočevič, Jadranka Jovanović, Dragana Del Monako, Katica Nikolić, Vera Rozova ( Rusija), Uroš Dojčinović, Jasminka Stančul, Marina Arsenijević idr.

Osnivač je i umetnički direktor Internacionalnog Festivala Kamerne Muzike OLD GOLD u Nišu, kao i reprize Tradicionalnog Novogodišnjeg Koncerta iz Beča u Nišu. Snimio je 10 CD-a, kao i druge nosače zvuka (LP i kasete), a takodje ostvario veoma dobre i trajne snimke za muzičku produkciju RTS-a. Osnivač je i pokretač Niškog Kamernog Hora, sastavljenog od doajena niškog horskog pevaštva, sa kojim radi u periodu od 1994-1998.Godine 1982. bio je u nominaciji za Oktobarsku nagradu grada Niša.U statusu je slobodnog umetnika i vlasnika Koncertne Agencije “And Art Music“, koja se bavi organizovanjem i izvodjenjem isključivo umetničke muzike i velikih Vokalno Instrumentalnih dela.

Sin je pokojnog Stojana Andrića, takodje Dirigenta i Kompozitora, koji je tvorac muzičkog života u gradu Nišu, kao prvi direktor Muzičke škole, i osnivač i prvi dirigent Niškog simfonijskog orkestra, Načelnik muzičkog odeljenja Radio Niša, Dirigent Opere u Nišu, Hora Abrašević i Gradskog kamernog hora, prof u gimnaziji Stevan Sremac i prof na pedagoskoj Akademiji u Aleksincu.

Zoran Andrić je inače 1. Novembra ove 2010. godine osnovao i Omladinsku filharmoniju grada Niša “ Naissus “ čiji je počasni predsednik, Gradonačelnik, gospodin mr. Miloš Simonović. Maestro Andrić, kao šef Dirigent i Predsednik Upravnog odbora, Prof. dr. Dragan Stanimirović Direktor Filharmonije i Podpredsednik UO, i Vladimir Vezenković – Oboista NSO, kao član UO i Umetnički Direktor.

Pročitajte i...