Akademski život, nauka, Kultura i umetnost

VARVARA ANASTASIJEVIĆ

Varvara Anastasijević je rođena u Nišu. Nakon završenog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja, po uzoru na ostale članove porodice nastavlja dalje školovanje na Fakultetu umetnosti u Nišu. Diplomirala je na instrumentalnom odseku – predmet klavir u klasi prof. Hristine Vuković.

Kao dete je nastupala na klavirskim takmičenjima i raznim dečijim festivalima u zemlji i inostranstvu gde je osvajala nagrade. Tokom školovanja posećivala je master klaseve eminentnih profesora. Sa deset godina, 1991. godine, postaje stalni član prvog niškog dečijeg orkestra, sa kojim je nastupala na svim velikim kulturnim manifestacijama širom zemlje.

2000. godine počinje intenzivno da se bavi muzikom. Sarađuje i nastupa sa mnogim grupama, instrumentalistima, aranžerima i kompozitorima. Kao vokalni solista nastupala je u mnogim klubovima, na festivalima i kulturnim manifestacijama širom Srbije. Imala je nekoliko zapaženih nastupa sa Džez orkestrom ‘’Big Bend RTS”.

Oduvek je interesovala džez muzika i puna entuzijazma sa verom u kvalitetan i dobar zvuk, trudi se da promoviše džez kao deo kulturnih vrednosti. Bila je organizator većih koncerata, radionica i projekata vezanih za džez umetnost, kao i džez festivala pod nazivom ‘’13. Internacionalni susret džez muzičara Naissus Jazz” , na čijem program su se bila našla značajna imena svetske džez scene, Alvin Kvin trio, Baptist Erban kvartet, i drugi.

2012. godine, kao džez vokal postaje stalni član dixileand jazz orkestra Dogstone Dixie Band iz Austrije sa kojim nastupa na raznim koncertnim manifestacijama u Austriji uključujući Jazz Festival u Salzburgu. Pored toga, u saradnji sa džez muzičarima iz Slovačke, Austrije, Nemačke i Srbije i dalje nastupa širom zemlje i inostranstva.

Radi kao nastavnik klavira u OMŠ “Vladimir Đorđević“ u Aleksincu od 2009. godine.

Pročitajte i...