Kultura i umetnost

NEVENA VELJKOVIĆ

Nevena Veljković

Nevena Veljković je rođena 1988. godine u Nišu, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Sa 17 godina završava srednju muzičku školu i upisuje Fakultet umetnosti u Nišu u klasi prof. Aleksandra Serdara. U toku studija je nagrađivana stipendijom Dositeja, dodeljenom od strane Ministarstva omladine i sporta za 1000 najboljih studenata Republike Srbije. Osnovne studije u Nišu završava u klasi prof. Dragoslava Aćimovića i potom upisuje magistarske studije za klavirsku interpretaciju u Skoplju na Univerzitetu “Sv Kiril I Metodij” u klasi prof. Todora Svetijeva, koje završava 2013. godine sa prosečnom ocenom 9,50.

U toku svog školovanja i tokom studija sarađivala je sa eminentnim imenima klavirske svetske scene, neki od njih su: Boris Kraljević, Arbo Valdma, Tomas Krojcberger, Andrea Ritersberger, Zoran Pehčevski, Jean Beers, Karl Bart. Tokom školovanja učestvovala je na takmičenjima gde je osvajala mnogobrojne nagrade, od kojih se izdvajaju: prva nagrada u kategoriji klavirski duo, na 11. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista (Niš, 2010.), druga nagrada na 9. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista (Niš, 2006), druga nagrada na Internacionalnom takmičenju “Gradus ad Parnassum” (Kragujevac, 2005), druga nagrada na 7. Pijanističkom konkursu EPTA (Beograd, 2004), druga nagrada na Festivalu mladih pijanista (Šabac, 2003), druga nagrada na 13. Internacionalnom takmičenju mladih muzičara (Barleta, 2003).

Kao solista sa orkestrom predstavila se niškoj publici izvodeći koncerte Betovena i Mocarta 2009. i 2010. Pod dirigentskom palicom prof. dr um. Milene Injac i dirigenta Le Fi Fi-a. Nastupala je kao solista, član klavirskog dua I korepetitor u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Norveskoj i Austriji. Uporedo sa umetničkom delatnošću ostvaruje zapažene rezultate na polju pedagogije. U periodu od 2011-2019. godine, radila je u muzičkim školama u Kragujevcu i Aleksincu, gde su njeni učenici osvajali visoke nagrade i prva mesta na eminentnim takmičenjima u zemlji i regionu. Dobitnik je više diploma i priznanja za izuzetan pedagoški rad i doprinos. Od 2019. godine živi u Beču, gde je 2022. završila master studije – Umetnost u Edukaciji na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien i bavi se uvođenjem interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti u pedagogiju i klavirsku interpretaciju. Od 2020. godine drži grupne umetničke radionice, koje obuhvataju elementarno muzičko obrazovanje, kao i improvizaciju u glumi i pokretu. Trenutno je u zvanju docenta na odseku za klavir, kompoziciju i dirigovanje na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien (Beč, Austrija).

Pročitajte i...