Istorija Niša, Stari Niš

Začetak prvog Niškog šahovskog kluba

hotel orient

Kada je šah, ta drevna igra, počela da se igra u Nišu, nije zapisano. Ni ko su bili prvi “ ljuti protivnici “ na šezdeset četiri crno bela polja. Ali su hroničari zabeležili, zanimljive detalje o niškim ljubiteljima šaha.

U knjizi o poznatim niškim apotekarima profesor i lekar dr Radosav S. Živić zabeležio je, pišući o apotekaru Dragutinu Veličkoviću iz tih tridesetih godina prošlog veka, i sledeće:

„U svom domu okupljao ugledne građane Niša: Bogoljuba Maksimovića, rođenog brata Desanke Maksimović, Josifa Valčića ušnog lekara, osnivača ove službe u Nišu, Uroša Jekića, neuropsihijatra, univerzitetskog profesora i ministra Savu Simića, hirurga i profesora. I prijatno se sa njima osećao.“

Hroničar ne kazuje da li su oni bili zaljubljenici u šah, što su možda i bili. Ali je dalje zapisao : „Na polici u biblioteci uvek je bila pripravna šah garnitura od slonove kosti. Za zanesene.“

A pre više od osamdeset godina u poznatoj i istorijskoj kafani niškog hotela „Orient“, u kojoj je predsednik srpske vlade Nikola Pašić primio 1914. godine telegram Austro – Ugarske o objavi rata, prepodnevni gosti pijuckali kafu, po neko rakijicu, po neko hladno pivo i čitali novine sa ručnog štafelaja od bambusa, u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

U jednom uglu, ovog hotela, koji je bio na trgu kralja Milana ili tačnije na početku Voždove ulice, na mestu današnjeg hotela “ Ambasador „, na stolu je bila jedna šahovska tabla. I od nje je sve počelo u niškom klupskom šahu, kažu istoričari.

Ali opet počinje priča o još jednom niškom apotekaru, ovog puta o Marku Jeliću. Držao je apoteku u glavnoj niškoj ulici, u Obrenovićevoj broj 10. Za svog apotekarskog saradnika imao je, zabeležio je edoktor Živić, Nikolu Cvetkovića, diplomiranog apotekara, sina vlasnika poznatog „Roškovog“ mlina. Apoteka u „glavnoj čaršiji“ dobro je radila, apotekar školovan i uman čovek, voleo je šah. A igrao ga je upravo u prijatnoj atmosferi hotela „Orient“.

Tu sa prijateljima, šahovskim zaneseljacima, on je 1932. godine osnovao i prvi Šahovski klub u Nišu. taj ugao kafane “ Orient“ bile su i prostorije „Kluba“, a upis članova vršio je Dušan Milosavljević, artiljerijski potporučnik. Tako je niški klupski šah počeo iz poznate kafane.

U to vreme, kažu savremenici, u mnogim niškim kafanama pored domina rado se igrao i „kafanski šah“, pa je eto i u Nišu ova drevna igra imala svoje „zanesene“.

Priredio : Ljubiša Sokolović
Izvor : „Niški Vesnik“

Pročitajte i...