Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu

Tag Archives: niški vesnik

Prvi Niški park

Samo nekoliko godina posle oslobođenja Niša od Turaka počelo je organizovano ozelenjavanje javnih površina. Prvi park formiran je ispred dvora kralja Milana, 1881. godine, dok je održavanih zelenih površina bilo još u Tvrđavi. Detaljnije »

Kako su Nišlije naljutile kneza

Niški nаrod je, odmаh po oslobođenju od Turаkа 1878. godine posebno želeo dа obnovi sveto mesto, mаnаstirište i zborište kod crkve Svetog Pаntelejmonа, drevnu zаdužbinu velikog srpskog župаnа Stefаnа Nemаnje Detaljnije »

Začetak prvog Niškog šahovskog kluba

Kada je šah, ta drevna igra, počela da se igra u Nišu, nije zapisano. Ni ko su bili prvi ljuti protivnici na šezdeset četiri crno bela polja. Ali su hroničari zabeležili, zanimljive detalje o niškim ljubiteljima šaha. Detaljnije »

Niški Vesnik

Od 1999. godine "Stari Niš" pokreće reviju "Niški vesnik" koja nastavlja tradiciju iz 1884. godine, a čiji je začetnik bio Kosta Čendeš, ugledni niški i srpski štampar. Detaljnije »

Niške bune sredinom 19. veka

O Niškim bunama kada je samo nekoliko kilometara od Niša bila slobodna Srbija, a odatle počinjala Turska, ili Azija, na osnovu hatišerifa iz 1830. godine i utvrđenih granica između Srbije i Turske 1833. godine pisalo je dosta istoričara. Detaljnije »