Kolumne

Uroš Tošić | Javna debata o medijima

uros-tosicNeшto razmiшljam o celoj ovoj “halabuki“ ili ti buci oko medija, buÑŸeta, kome koliko, ko je plaÑ›en a ko ne, kome davati pare (za fenomenalne programe, tekstove, emisije?!)

Iskreno, i ne gledam televiziju. Moжda zbog opisa posla i zbog toga шto sam stalno “онлајн“ ali nekako mi se чini da televizija (bar ova “naшa“, juжna) i ne mora da postoji!? Retko kada saznam neшto “od njih“, mada opet ponavljam, i ne gledam je previшe. Oni koji me “obilaze“ znaju da su ViEjdžuoan, Diskoveri, Nešinal Географиц i od skora svi dečiji kanali kod mene ukljuчeni.

Daleko bilo da favorizujem _______, još dalje ______, ______ i ostale. ______ i _______ i ne жelim da pominjem.

Ugasiшe jednu, pa joш jednu, pa i dalje normalni, kulturni, ali u pravom smislu te reчi, чasopisi i magazini ne dobijaju deo kolaчa nego se dovijaju kako znaju i umeju.

Zaшto bi sada jedna televizija ostala na jaslama? Kome to treba? Nišlijama?

Ako jedna televizija u Nišu mora da ostane na budžetu, koji ti što čitaš ove gluposti plaćaš, zar ne bi bilo logično da baš tebe pitaju koga ćeš i šta da gledaš?

Slika nam je razmazana (čitaj, treba nam još više državnih para za bolju opremu), studio nam je takav kakav je jer Dragomir koji šije one zavese u pozadini studija (što je, kada malo bolje razmislim, postala glavna “fora“, jer svi to “furaju“ sada) je nešto bolestan pa ne postiže, voditeljke (posebno za vremenske prognoze) uzimati direktno sa prekookeanskog broda koje imaju primetnu dezorijentaciju i nenaviknutost na stabilno tlo, lektor za budžetske novine je isto skuplji od ovih koje ostali nebudžetski mediji plaćaju, pa ni njega nemamo…

debata02Daleko bilo da držite budžetsku novinu u ruci duže od 5 minuta!!! Kakav aflatoksin, kakvi bakrači. Ozračen si za ceo život. A za primenu u poljskom toaletu (osim laksativnog dejstva kvaliteta tekstova) i ne želim da pričam.

Konzilijum svetskih stručnjaka ne bi mogao da razreši misteriju crnih fleka na pozadini.

Možda je u tome trik? Možda svakog dana “neko“ šeta ulicama i gleda kome su koliko ruke “obeležene“. Ako su crne, taj je naš… Čita nas.

Kvalitet…. Auuuu…. Imam predlog. Neka država o svom trošku pošalje na letovanje od 30ak dana 10 “bitnih“ ljudi iz grada (svi znamo ko su, a možete i sami da date predloge) i da onda mediji koji uspeju da smisle nešto novo i zanimljivo za auditorijum (pošto ovi o kojima se jedino i piše/priča nisu tu), dobiju neki status… Ne znam… “Бест иновејшн“ Tako nešto.

Pa ne medijski mrak. Kataklizma bi nastala.

Da ne pomislite da sam žuti, crni, beli, crveni… Još pre pre pre pre pre onih izbora, lepo sam rekao javno, “Ko da najviše para, njegov sam“. Ništa… Zato i lajem kao i po javnim debatama, jer efekat je isti.

Samo sam ja čuo samog sebe.

Uputstvo za upotrebu:
Tu i tamo je kucano kao što se i kuca u budžetskim novinama pa ako oni “na budžetu“ mogu tako, mogu i ja.
Prazna polja popunite sami (demokratija na delu)

Tekst pisao: Uroš Tošić
Interpretirao: Uroš Tošić
Tonska obrada: Uroš Tošić
Prilagodio: Uroš Tošić
(k’o od šale, četiri radna mesta. Kada mogu “budžetski“, mogu i ja)
Produkcija: NisCafe.com, mart 2013.

Pročitajte i...