Niške vesti

Svetsko prvenstvo na Nišavi 2013. godine

RaftingNa trećem Evro kupu u raftingu, koji je prošlog vikenda održan na Nišavi, u Ostrovici kod manastira Svete Petke, učestvovalo je 25 posada iz reprezentacija Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije.

Posade su se takmičile u četiri discipline – slalom, sprint, spust i „head to head“. Pobednička ekipa u ukupnom plasmanu u muškoj konkurenciji je slovačka ekipa „Hazard“, drugoplasirana je takođe slovačka ekipa „Kabarnos“, dok je treće mesto zauzeo „Vir“ iz Srbije. U ženskoj konkurenciji sveukupni pobednik je bugarska ekipa „Adventure“, drugoplasirani je „Kanjon“ iz Republike Srpske, a na trećem mestu je bugarska ekipa „X club“.

Kako je saopšteno na Evro kupu, Rafting savez Srbije apliciraće za organizaciju Svetskog prvenstva na Nišavi 2013. godine. Predsednik ovog Rafting saveza Boris Purjakov kazao je da Nišava „zadovoljava sve potrebne uslove za veliko takmičenje ove vrste“, a različita konfiguracija terena dozvoljava organizovanje takmičenja u svim disciplinama rafting sporta. On je rekao da je posebna pogodnost Nišave brana, sa koje se voda može pustiti po potrebi, čime je zagarantovano održavanje takmičenja i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović dodao je da je Niš već zauzeo posebno mesto na mapi ekstremnih sportova, a da bi održavanjem Svetskog prvenstva postao prepoznatljiv i van granica Evrope kao još jedna neotkrivena, a atraktivna destinacija. – Grad Niš se potrudio da kroz organizacije velikih sportskih kupova u raftingu pokrene razvoj sportskog turizma, a postojanje magistralnog puta duž čitave Nišave otvara mogućnost i za razvoj tranzitnog turizma – rekao je on.

Sve je počelo pre dve godine kada je grad Niš bio domaćin Svetskog kupa u raftingu, prvog takmičenja te vrste u Srbiji, na kojem je učestvovalo 36 ekipa iz 14 zemalja. Prošle godine u Nišu je održano Evropsko prvenstvo u raftingu, na kojem je učestvovalo 30 ekipa iz više evropskih zemalja. Organizator Evropskog prvenstva bio je Rafting savez Srbije, a pokrovitelj grad Niš.

Danas

Pročitajte i...