Spomenik obešenima iz 1821

Spomenik obešenima iz 1821. godine smešten je u centru Niša ispred tvrđavskog mosta. Pravougaonog je oblika, sa nešto širim i profilisanim postoljem i piramidalnim završetkom, postavljenim na četiri niža stuba. Svojim arhaičnim oblikom i dimenzijama podseća na nadgrobne stele.

Detaljnije

Banovina

Zgrada Banovine

Zgrada Banovine je smeštena na desnoj obali Nišave, nedaleko od ulaza u Tvrđavu. Izgrađena je 1889. godine za potrebe Načelništva Niškog okruga i osim svoje arhitektonske lepote, ima i značajnu ulogu u istoriji Niša i Srbije

Detaljnije

Novi izgled keja na Nišavi

Deo obale Nišave, od medoševačkog do železničkog mosta, uskoro će dobiti sasvim novi izgled. Grad Niš je, na osnovu sporazuma sa Javnim vodoprivrednim preduzećem Srbijavode o uređenju vodotoka Nišave, preneo vlasništvo nad zemljištem pored vodotokova ovom preduzeću, izdata je lokacijska dozvola i urađen je glavni projekat, tako da je usledila i građevinska dozvola za ove radove.

Detaljnije

Danas Nišavska regata

U Nišu će danas biti održana tradicionalna turističko sportska manifestacija „Nišavska regata, u organizaciji „Safari kluba iz Niša. Program se izvodi na delu reke od sela Prosek do centra grada, u ukupnoj dužini od 15 kilometara.

Detaljnije