Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu

Tag Archives: nišava

Zgrada Oficirskog doma

Zgrada Oficirskog doma smeštena je na nišavskom keju u ulici Orlovića Pavla 28. Izgrađena je 1890. godine kao kafana "Bulevar" i do 1903. godine kada je otkupila Komanda grada koristi se kao Oficirski dom, sve do 1941. godine. Detaljnije »

Spomenik obešenima iz 1821

Spomenik obešenima iz 1821. godine smešten je u centru Niša ispred tvrđavskog mosta. Pravougaonog je oblika, sa nešto širim i profilisanim postoljem i piramidalnim završetkom, postavljenim na četiri niža stuba. Svojim arhaičnim oblikom i dimenzijama podseća na nadgrobne stele. Detaljnije »

Hamam u Tvrđavi

Hamam, predivno tursko kupatilo, predstavlja najstariji očuvani objekat iz perioda turske vladavine na prostoru Niša i jedan je od retkih, u potpunosti očuvanih objekata ovog tipa. Detaljnije »

Zgrada Banovine

Zgrada Banovine je smeštena na desnoj obali Nišave, nedaleko od ulaza u Tvrđavu. Izgrađena je 1889. godine za potrebe Načelništva Niškog okruga i osim svoje arhitektonske lepote, ima i značajnu ulogu u istoriji Niša i Srbije Detaljnije »

Novi izgled keja na Nišavi

Deo obale Nišave, od medoševačkog do železničkog mosta, uskoro će dobiti sasvim novi izgled. Grad Niš je, na osnovu sporazuma sa Javnim vodoprivrednim preduzećem Srbijavode o uređenju vodotoka Nišave, preneo vlasništvo nad zemljištem pored vodotokova ovom preduzeću, izdata je lokacijska dozvola i urađen je glavni projekat, tako da je usledila i građevinska dozvola za ove radove. Detaljnije »

Danas Nišavska regata

U Nišu će danas biti održana tradicionalna turističko sportska manifestacija "Nišavska regata, u organizaciji "Safari kluba iz Niša. Program se izvodi na delu reke od sela Prosek do centra grada, u ukupnoj dužini od 15 kilometara. Detaljnije »

Svetsko prvenstvo na Nišavi 2013. godine

Na trećem Evro kupu u raftingu, koji je prošlog vikenda održan na Nišavi, u Ostrovici kod manastira Svete Petke, učestvovalo je 25 posada iz reprezentacija Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije. Detaljnije »

Nestašica pijaće vode u Nišu

Ne postoji nikakav tretman otpadnih voda na teritoriji grada Niša. Sva upotrebljena voda se izliva u Nišavu, preko dva privremena izliva. Zato je neophodna izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Detaljnije »