Niške vesti

Da li su cene nekretnina u Nišu opale?

Kupovina stana nije laka odluka i zbog toga se neretko dešava da ovaj proces može potrajati.

Svaki kupac želi da bude siguran da je odluka koju je doneo ispravna i da je stan kupljen po dobroj ceni. Većina kupaca nije sigurna koja je realna cena kvadrata i zbog toga je potrebno informisati se iz više različitih izvora, kako bi se stekla približna slika o trenutnom stanju na tržištu nekretnina. Jedan od načina jeste informisanje o sličnim stanovima, na istoj lokaciji i sličnih karakteristika, koji se prodaju i koja ja njihova cena.

Drugi način je posavetovati se sa agentom za nekretnine, koji ima dosta relevantnog iskustva i koji može biti dobar izvor informacija. Međutim, iz prethodno navedenih izvora se nekada podaci ne mogu prikupiti toliko brzo, a nekada nije lako naći odgovarajućeg agenta. Često se dešava da dobre ponude brzo nestanu i da dok se kupac informiše iz više izvora, željeni stan nije više na prodaju. Iz ovihrazloga, preporuka je ukoliko nemate dovoljno vremena na raspolaganju, informisati se i preko servisa za procenu vrednosti nekretnina.

Ovaj servis na MojaNekretnina.rs sajtu omogućava proveru cene konkretne nekretninu za samo nekoliko trenutaka. Na ovaj način, kupac ima mogućnost da pravovremeno stupi u kontakt sa prodavcem nekretnine za koju je zainteresovan, pre nego što se nekretnina proda. Uzimajući u obzir aktuelnu ponudu i potražnju na tržištu nekretnina, svaka dobra ponuda bude na tržištu veoma kratko, pre nego što nađe svog kupca.

Ulaganje u nekretninu je velika investicija i zbog toga je potrebno dobro analizirati tržište i proceniti koliki je potencijal rasta u budućnosti. Svaki investitor želi da njegova nekretnina dobije na vrednosti i time uveća svoj kapital. Na osnovu analize tržišta nekretnina za treći kvartal 2019. godine, koji je objavila Moja Nekretnina i dalje je zabeležen rast u pojedinim gradovima u Srbiji.

Na osnovu analize, cene nekretnina su ukupno porasle za 1,86% uzimajući u obzir Srbiju kao celinu. Najskuplje cene kvadrata su u Beogradu, zatim na Kopaoniku, Zlatiboru i Novom Sadu, gde prosečne cene prelaze 1200 evra (Novi Sad), dok na Kopaoniku prosečna cena kvadrata ide i do 1600 evra.

Ipak, može se videti da nisu svi gradovi zabeližili rast u trećem kvartalu 2019.godine, pa tako na primer Novi Sad je imao pad od 1,5%, Kragujevac od 3,4%, a Niš je imao pad cena od 1,1%. Prosečna cena kvadrata u Nišu za treći kvartal 2019. godine iznosila je oko 750 evra.

Ovakvi izveštaju mogu biti dobri pokazatelji u kom pravcu se kreću cene na tržištu nekretnina, ali i ovde je potrebno uzeti u obzir da uvek može doći do neočekivanih okolnosti i naglih oscilacija u cenama, kao što je obično slučaj za vreme krize.

U proteklom periodu, cene nekretnina su uglavnom bile u porastu, a na osnovu detaljnije analize, mogu se pronaći podaci za svaki veći grad u Srbiji, kao i za pojedine opštine u većim gradovima, kao i koje su to najprofitabilnije lokacije za izdavanje stanova. Da li će se ovakav trend u pomenutim gradovima i nastaviti, ostaje nam da vidimo u izveštaju za naredni kvartal krajem ove godine.

Pročitajte i...