Promocije, sajmovi, festivali

Sajam knjiga u Nišu 2010

sajam-knjiga-u-nisu Ovogodišnji Sajam knjiga biće otvoren u ponedeljak, 29. novembra u hali „Čair“. Sajam će otvoriti akademik Vladeta Jerotić, a svečano otvaranje zakazano je za 18 sati. U Niškom kulturnom centru kažu da će svoja izdanja izložiti više od 80 izlagača.
– Trudimo se da istrajemo u ideji da svako prodaje svoja izdanja, mada će verovatno biti i nekoliko knjižara – kažu u NKC.

Kao i svake godine u programu Sajma nalaze se i promocije knjiga, pa se očekuje dolazak Gorana Markovića i Severina Franića, ali i promocije autora koje organizuju njihove izdavačke kuće.

Tako će Beogradska knjiga predstaviti opus Radoslava Laleta Pavlovića, po čijim scenarijima su snimljeni filmovi „Hajde da se volimo 3“, „Balkanska pravila“ i super-popularna serija „Moj rođak sa sela“.

U NKC naglašavaju da će knjige biti na popustu i do 70 posto.
Radno vreme Sajma biće od 10 do 20 sati, a cene karata su 50 dinara za grupne i 80 za pojedinačne ulaznice.

Potpisivanje knjige “Konstantinovo Raskršće“

Četvrtak, 2. decembar od 18 do 20h na štandu Lagune

PRATEĆI PROGRAM

Ponedeljak, 29.novembar
18,00 Hala ČAIR
Svečano otvaranje Sajma: Vladeta Jerotić, književnik

Utorak, 30.novembar
13,00 Promotivni prostor Sajma
Promocija „ODABRANIH DELA“ Radoslava Pavlovića, izdavač „Beogradska knjiga“.
Biće predstavljene knjige: Komedije, Beogradski komadi, Kraljica žanrova, Političko pozorište, Moj rođak sa sela, knjiga prva

Učestvuju: Radoslav Pavlović, Milan Tasić
Radoslav Pavlović je plodan i raznovrstan pisac, jedan među prvim profesionalnim dramskim piscima srednje generacije. Veruje u sebe, u rad, svoj talenat, uverenja, u pozorište, u „svoj narod“ kome pripada srcem i dušom. Pavlović piše za pozorište, televiziju, film, gotovo sa istom veštinom i uspehom. U svojim najboljim komadima Pavlović doseže ono čemu teži svaki pisac koji misli na svog čitaoca ili gledaoca: spoj kvaliteta i gledanosti: Šovinistička farsa, Mala, Čaruga, Muke po Živojinu… samo su neki od Pavlovićevih komada koji su doživeli i više stotina izvođenja na pozorišnim scenama.

19,00 Mala sala NKC-a (Stanoja Bunuševca bb)
Promocija knjige Vilijema Montgomerija „KAD OVACIJE UTIHNU (Borba s demokratskom tranzicijom) – Sećanja poslednjeg američkog ambasadora u Jugoslaviji“
Učestvuju: Vilijem Montgomeri, Dragan Bisenić, Nebojša Čović
Montgomeri je rekao da je jedan od razloga zbog kojih je napisao knjigu, dovođenje u pitanje „običaja Amerikanaca da na svet gledaju kao na film sa veoma srećnim krajem“ i dodao da su „srećan kraj za njih predstavljali događaji poput rušenja Miloševićevog režima, povlačenja srpskih trupa sa Kosova, potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ali, stvarnost je drugačija, na šta ukazuje i sam naslov knjige“, izjavio je Montgomeri.

Sreda 1. decembar
12.00 Hala ČAIR
Svečana dodela nagrada 47. Niškog sajma knjiga i grafike
18,00 Promotivni prostor Sajma
Promocija knjige „Opšta teorija cveta“ M.Grozdanovića

Četvrtak, 2.decembar
18,00 Promotivni prostor Sajma
Promocija kompletne ovogodišnje produkcije Niškog kulturnog centra. Učestvuju autori izdanja i urednici NKC-a.
19.00 Promotivni prostor Sajma
Promocija knjige „BRATISLAV R. MILANOVIĆ , PESNIK“ u izdanju „Povelje“ iz Kraljeva
Govore: Jovan Pejčić, Ivan Matejić, Bratislav Milanović
Zbornik „Bratislav R. Milanović, pesnik“ objavljen je u ediciji „Povelja“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva. Milanović je dobitnik jedne od najuglednijih domaćih književnih nagrada „Žička hrisovulja“ i povodom toga je izdat zbornik o njegovom radu. Recezent zbornika dr Radivoje Mikić kazao je da kod Milanovića, od kako se pojavio na književnoj sceni, nije postojao efekat brzine, već da su njegove knjige promišljene, da mu je ritam sporiji, ali da su zato sve njegove knjige nagrađivane. On je dodao da taj pesnik stavlja liriku na prvo mesto i bavi se temama kao što su ljubav, prolaznost, smrt.

Petak, 3.decembar
od 17,00 Anabela Basalo potpisuje svoje knjige na štandu „Admiral Book“-a
Anabela Basalo je srpska književnica rođena 1972. u Zenici. Završila je Treću beogradsku gimnaziju i započela studije biologije koje nije završila. Pre nego što je napisala prvu knjigu bila je prodavačica, kelnerica, držala kafić, radila u tajm šeringu. Na oglas gde su se tražile devojke za hot lajn – za čitanje erotskih priča – prijavila se sa željom da ih piše. Posle sedam godina pisanja priča je sazrela za roman. Pažnju je privukla prvim romanom „Žena s greškom“. Ubrzo objavljuje i drugi roman – „Peta ljubav“. Njene knjige govore o svetu muške dominacije, svetu novca, moći, urbanog Beograda. Iako se naizgled govori o seksu, priča je o večitim temama: traženju identiteta, o samoći, o okolini, o tome šta se nekom događa kad odluči da bude drugačiji. Otvoreno i iskreno govori o muško-ženskim odnosima. To radi i kada piše za „ženske“ časopise.

18.00 Promotivni prostor Sajma
Promocija izdanja „YU filma danas“: „Nacionalna klasa i drugi scenariji“ Gorana Markovića, „Trilogija o filmi (i još ponečemu)“ Slobodana Novakovića i „Svetlo sa Tvrđave – Niški kritičarski krug“.
Govori Severin M. Franić, gl. i odg. urednik „YU filma danas“

Nedelja, 5. decembar
20,00 Zatvaranje Sajma knjiga

Pročitajte i...