Magazin

Portal naučne fantastike

sf-serbiaLjubitelji naučne fantaskti od skoro imaju mesto na internetu posvećeno samo njima. Nekoliko Nišlija, ljubitelja naučne fantastike, pokrenulo je portal „SF Serbia“.

SF-Serbia“ jedana je od mlađih SF zajednica u Srbiji, na Internetu je od 2007. godine i prvenstveno je bila formirana kao forum. Već nekoliko meseci aktivno funkcioniše kao portal.

Na sajtu možete naći tekstove o raznim knjigama, stripovima, kompjuterskim igrama i drugim formama u kojima je zastupljen SF žanr.

Ekipu koja piše i uređuje sajt čini petnaestak studenata i mlađih ljudi iz raznih gradova Srbije, a najviše iz Niša i Leskovca.

Najveći broj posetilaca sajta je iz Beograda, čak 70%, a tu su i posetioci iz Niša i Leskovca, kao i Bugarske i Hrvatske i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Na portalu su uglavnom vesti sa svetske SF scene, a Maksimović kaže da je broj vesti iz Srbije mali jer nema mnogo ovakvih manifestacija.

Osim „Treš festa“ koji je ranije organizovan, Nišlije koje zanima naučna fantastika moraju da posete manifestacije u Beogradu ili negde van Srbije.

Maksimović kaže da je u planu da krajem godine bude održana i Konvencije sa trodnevnim programom naučne fantastike i fantastike uopšte, ali u najvećoj meri ovaj projekat zavisi od toga da li će do tada prikupiti sredstva.

SF Serbia je od skoro pokrenuo i projekat „Bioskop za sve“ koji ima za cilj da omogući posetiocima portala da četiri puta godišnje odu u bioskop i pogledaju neki od trenutno aktuelnih SF filmova, bez plaćanja karte.

Projekat se realizuje u nekoliko većih gradova, a u planu je uključivanje drugih gradova i umrežavanje bioskopa.

Južne Vesti

Pročitajte i...