Magazin

Deca i putovanja

dete-putnikOdrasli i deca različito gledaju na putovanja. Za odraslu osobu, putovanje je mogućnost da se predje iz tačke A u tačku B. Za dete, pak, to je — prava avantura. Veliko ili malo putovanje — nevažno je.

Glavno je da bude zanimljivo. Dosada vašeg malog andjelka začas ume da preobrazi u razmaženo i kapriciozno dete. Dakle, zaključak je sledeći: za put se treba opremiti ne samo strpljenjem, već i dobrim idejama i raznim korisnim stvarima.

ODEĆA I OBUĆA
Za putovanja je najbolje koristiti komotnu odeću od prirodnih materijala, u kojima koža diže. Uvek treba da pripremite rezervni komplet odeće koji će vam uvek biti pri ruci, ali isto tako i rezervni — par obuće, kao i neki pokrivač i jastučić, ako dete spava dok putujete.

HRANA
Nije poznato zašto je tako, ali mnogim mališanima se tokom putovanja iznenada popravi apetit. S jedne strane, to je naporno, a sa druge — to je odlično. Jer, dok su usta zauzeta — dete je mirno. Poželjno je da na putovanja nosite negazirane napitke i bez šećera, a najbolji je — flaširana voda. Nemojte zaboraviti da ponesete i sprej sa običnom vodom, ili naprosto sipajte običnu „česmovaču“ u flašu sa pulverizatorom, da biste tokom putovanja u slučaju potrebe, mogli da se osvežite i umijete lice.

VAŽNE SITNICE
Ponesite sa sobom na putovanje i nekoliko omiljenih igračaka svoje dece. Osim toga, pripremite nekoliko iznenađenja za njih. Recimo, ponesite i neku novu igračku, kao i neke igre. Pojavljivanje neplaniranih stvari verovatno će izazvati iznenađenje i burno oduševljenje.
Nije loše ni ako ponesete blok za crtanje i flomastere, neku stonu igru sa magnetima, kao i muziku.Ali najvažnije je da krenete s dobrim raspoloženjem i spremni za fantaziranje.

KAKO DETE GLEDA NA PUTOVANJE
U principu, sva deca vole da putuju. Naročito ako ih za to pravilno pripremite, tj. ako im objasnite da predstoji dugo putovanje, ali zanimljivo, da se usput može saznati mnogo novoga. I naoružajte se strpljenjem, jer o svemu morate mnogo da pričate i objašnjavate sve što se usput može videti.

PREDNOST JE VIŠE
Dete će se mnogo lakše adaptirati i biće spremno za dugo putovanje, ako mu unapred ispričate kud putujete i šta ćete raditi kad stignete na odredište. Ako se u selo kod bake vozite starim autobusom — vi možete misliti da je autobus loš i da svaki čas može da se pokvari, a deci, naprotiv, može biti super što se voze krntijom u kojoj se sve vreme poskakuje. Dakle, pripremite male putnike na vreme. U svemu im ukazujte na dobre strane putovanja. Tako će i vama biti obezbedeno zanimljivo i veselo putovanje.

DEČIJA IZNENADJENJA
Dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru, u kolima, pa čak i u vozu, detetu verovatno može biti zamoran. Situaciju dodatno komplikuje ako dete tokom vožnje oseća mučninu. U tom slučaju najveći problem može predstavljati povraćanje… Ali i to se može izbeći, ako detetu na vreme date tableticu.

S druge strane, znajte da će se sa svakim novim putovanjem vestibularni aparat deteta postepeno usavršavati i da će u uzrastu od 4-5 godina, u najgorem slučaju sa sedam godina, gotovi svaki mali putnik prestati da oseća mučninu.

Između ostalog, treba imati na umu da mučnina i povraćanje ne predstavljaju nikakvu tragediju i ne podnose se odveć teško (osim ako tome ne doprinose roditelji svojom preteranom brigom i panikom).

Pročitajte i...