Magazin

Kako našminkati usne

usneUsne možda i nisu najopevaniji deo ženskog lica, ali se uvek primete i pamte. Bez obzira na to kakvog su oblika, ako su negovane neizbežno privlače poglede. Ukoliko niste zadovoljne svojim usnama evo nekoliko saveta kako da ih ulepšate bez bolnih zahvata.

Najvažnije je da su vaše usne zdrave! Njihova koža nema zaštitni sloj (epiderm), što usnama daje lepu rumenu boju. S druge strane, nedostatak epiderma, kao i lojnih žlezda, čini ih veoma osetljivim, pa je neophodno da ih redovno negujete. U toku dana koristite groždanu mast, labelo ili karmine koji ih štite i neguju, a pred spavanje možete ih namazati dobrom, starom „pavlovićevom mašću“.

Usne i ten

Večna ženska dilema je kako pravilno našminkati usne i koje boje im najbolje odgovaraju?
Osnovno pravilo je da bi boja šminke trebalo da bude u skladu s tenom, bojom očiju i kose, a u posebnim prilikama još i toalete ili nekog drugog istaknutog detalja.

Svetlom ili nežno ružičastom tenu preporučuju se ružičasta, svetlocrvena i nežno ljubičasta osenčenja.
Te boje dobro pristaju ženama svetle, plave kose sa plavim ili sivim očima.
– Ako je ten boje meda ili tamniji, trebalo bi da se odaberu tamnije crvene boje i ljubičaste nijanse.
– Uz ten preplanuo od sunca pristaje gotovo svaka boja šminke.Debljim, punijim usnama, više odgovaraju zagasitije boje, poput ljubičaste, smeđe ili bronzane, dok bi žene sa tanjim usnama trebalo da koriste svetlije boje.
– Tamnijim bojama tena dobro pristaju šminke bakarnih i narandžastih boja ili boje sa primesom smedjastih nijansi, koje su naročito prikladne za žene kestenjaste i zlatnoplave kose, smeđih ili zelenih očiju.
– Ako je kosa smeđa ili zlatnosmeđa, crvene nijanse izgledaju prirodnije od ljubičastih.

usne2

Šminkanje i oblik usana

Šminku bi trebalo da stavljate direktno na usne, prethodno namazane dnevnom kremom i puderom.
Karmini se najbolje nanose pomoću specijalne četkice kojom se prvo izvuku ivice, a onda ispuni sredina. Četkica se drži poput olovke tako što šaku podupirete malim prstom o bradu. Ivice počnite da ocrtavate od sredine usta prema uglovima. Za ovu svrhu možete da koristite i olovku za usne, koja bi trebalo da bude iste boje kao i ruž. Iskoristite i prednost četkice da sa njom možete i da mešateboje.
– Tanke usne trebalo bi da premazujete svetlom šminkom, a punije, nemojte da mažete do ivica.
– Punije usne će da izgledaju manje ako ivice izvučete odmah uz unutrašnju konturu njihovog prirodnog oblika.
– Tanke usne ćete lako da oblikujete, tako što ćete olovkom iscrtati spoljašnju ivicu usana. Ovo radite polako kako bi dobili savršen oblik.
– Bezoblične usne ćete najbolje oblikovati ako naglasite sredinu, a zatim obojate ostatak usana.
– Da sprečite mrljanje šminke i dobijete mat izgled, uklonite višak ruža sa usana uz pomoć maramica, zatim nanesite još jedan sloj šminke i ponovno uklonite višak.
– Želite li da date novi oblik svojim usnama, trebalo bi da im napuderišete ivice i tek onda da ih šminkate.
– Ako intenzivno bojite i naglašavate oči, usne moraju da vam budu našminkane diskretno i obratno.

Pročitajte i...