Otkriveno Sveto pismo Stevana Sremca

Sveto pismo, vlasništvo velikog srpskog pisca Stevana Sremca, pronađeno je pre desetak dana u Nišu i u sredu je predato Narodnoj biblioteci koja nosi njegovo ime – ekskluzivno saznaju „Novosti“. Autentičnost ovog kapitalnog izdanja Starog zaveta i Novog zaveta štampanog u Beogradu 1870. godine je potvrđena.

Detaljnije

Obnavljanje Konstantinove vile

U Nišu je počela druga faza radova na obnovi Konstantinove vile na arheološkom nalazištu Medijana. Reč je o trogodišnjem projektu koji ima za cilj da se do obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta 2013. vila obnovi, kako bi posetioci mogli da se upoznaju sa načinom života iz Konstantinovog doba.

Detaljnije

Kopije antičkih predmeta sa Medijane

U konzervatorsku radionicu Narodnog muzeja pristigle su prve kopije značajnih otkrića sa arheološkog nalazišta Medijana iz 4. veka. Reč je o replikama devet do sada urađenih predmeta. Ova jedinstvena ideja realizuje se u okviru projekta „Konstantinova vila na Medijani – projekat prezentacije 2010-2013“, započetog prošlog leta.

Detaljnije

Spomen ploča Branku Miljkoviću

Kuća u Ulici Ljube Didića 9, u kojoj je rođen najpoznatiji niški pesnik Branko Miljković pod zaštitom je kao spomenik kulture, potvrđeno je „Novostima” u niškom Zavodu za zaštitu spomenika. Ali, u praksi tek poneki Nišlija, Miljkovićev biograf, student književnosti zna gde se nalazi dom u kom je pesnik prohodao, odrastao, sazrevao, napisao antologijsku pesmu „Uzalud je budim”.

Detaljnije

Deca Bate Anastasijevića obnavljaju festival

Deca legendarnog džez muzičara Bate Anastasijevića rešila su da obnove nekadašnji „Naisus džez festival“, saznaju „Novosti“. Anastasijević je obeležio istoriju džeza u Nišu, ali i u nacionalnim okvirima, a preminuo je 1992. godine. Tri godine kasnije pokrenut je internacionalni džez-festival „Nišvil“, gde se dodeljuje nagrada za doprinos džezu, koja nosi upravo Batino ime.

Detaljnije