Niške vesti

Obnavljanje Konstantinove vile

radovi-na-medijaniU Nišu je počela druga faza radova na obnovi Konstantinove vile na arheološkom nalazištu Medijana. Reč je o trogodišnjem projektu koji ima za cilj da se do obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta 2013. vila obnovi, kako bi posetioci mogli da se upoznaju sa načinom života iz Konstantinovog doba. Za ovogodišnje radove, Ministarstvo kulture je izdvojilo 6,4 miliona dinara, a da se sve odvija po planu, prilikom nedavnog obilaska Medijane uverio se i ministar Predrag Marković.

– Trenutno se radi na arheološkom istraživanju koje će trajati do septembra, a zatim sledi revitalizacija vile i taj posao trajaće do sredine decembra – kaže dr Gordana Milošević koja se nalazi na čelu projekta „Konstantinova vila 2010-2013“.

Do kraja decembra predviđeno je, kako smo saznali, da se završe radovi na otkrivanju kružnih prostorija Konstantinove vile, kao i da se izrade modeli za rekonstrukciju termi. Biće urađeni i modeli kapitela i stubova u digitalnom obliku, posle čega će izabrani modeli biti izrađeni u prirodnoj veličini od prirodnog i veštačkog kamena. U saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju i Visokim institutom za konzervaciju iz Rima, tokom leta na ovom lokalitetu biće održan kurs o zaštiti i konzervaciji fresaka, a uradiće se i preventivna zaštita pokretnog arheološkog materijala.

Među najznačajnijim rezultatima lanjskih radova, svakako je otkrivanje nove prostorije sa mozaikom površine 16 kvadrata.

Inače, u vreme nastanka (kraj trećeg ili početak četvrtog veka) lokalitet Medijana obuhvatao je površinu od 40 hektara i predstavljao je rezidencijalno-ekonomski kompleks otvorenog tipa. Središnji prostor Medijane zauzimaju ostaci vile sa peristilom, nimfejom i termama, sakralni kompleks i ostaci žitnice – horeuma sa pitosima, kao i veliki broj profanih građevina. Arheološka iskopavanja na ovom nalazištu, sa prekidima, izvode se još od daleke 1864. godine.

Večernje Novosti

Pročitajte i...