Niške vesti

Kopije antičkih predmeta sa Medijane

medijanaU konzervatorsku radionicu Narodnog muzeja pristigle su prve kopije značajnih otkrića sa arheološkog nalazišta Medijana iz 4. veka. Reč je o replikama devet do sada urađenih predmeta. Ova jedinstvena ideja realizuje se u okviru projekta „Konstantinova vila na Medijani – projekat prezentacije 2010-2013“, započetog prošlog leta.

Posle nekoliko meseci rada, u bronzi su „osvanuli“ portreti cara Konstantina i carice Jelene, kao i Jupitera na prestolu, rad Slađana Milenkovića. Figure Asklepija i Higije i glavu tetrarha, Vasilije Peravalov uradio je u poliesteru, jer prvobitni materijal porfir u Srbiji nije mogao da se nađe. Od mermera su dela Dejana Trivunca (Higija i Asklepija sa Teleforom), kao i Živorada Radenkovića (Dadofor).

– Kopije su izabrane na osnovu važnosti otkrića – kaže, za „Novosti“, Mile Simić, viši konzervator Narodnog muzeja. – Ukoliko uspešno okončamo projekat i napravimo sve kopije, naš muzej bi verovatno bio jedini koji bi posedovao sve kopije iz antičke zbirke na jednom mestu.

U Muzeju veruju da će Ministarstvo kulture nastaviti da finansira dalje „repliciranje“ antičke zbirke, čiji je rukovodilac naš istaknuti stručnjak Slobodan Drča.

Stručnjaci
Prema rečima Gordane Milošević koja rukovodi projektom, radovi na lokalitetu biće nastavljeni za dve nedelje. Projekat je okupio stručnjake sa Arhitektonskog fakulteta i Arheološkog instituta u Beogradu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša i Republičkog zavoda, Narodnog muzeja u Nišu i Centra za konzervaciju.

Večernje Novosti

Pročitajte i...