Niške vesti

Druženje na kvadrat i više

blizanci Održan prvi skup blizanaca, trojki i četvorki iz osnovnih škola u niškoj opštini Medijana. U akciji „Da nas bude više“ okupilo se više od 140 klinaca i klinceza. U svečanoj sali Osnovne škole „Sveti Sava“ u Nišu u ponedeljak su se pojavila dečja lica, i to najviše na – kvadrat. Na prvom skupu blizanaca, trojki i četvorki iz osnovnih škola u gradskoj opštini Medijana, u akciji „Da nas bude više“, okupilo se više od 140 klinaca i klinceza.

Uz prigodan program, deci je darovan zbornik najleših pisanih i likovnih radova, i komplet reketa za stoni tenis na kojima piše „Serva je vaša“. Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana, dečici je predočio ozbiljan problem, sa kojim se suočava Srbija.

– U ovoj našoj lepoj zemlji, gde je nekada svaka porodica imala po četvoro dece, sada se rađa 0,81 dete – ukazao je Ćirković. – Ako se tako nastavi, do 2100. godine u užoj Srbiji imaćemo samo 2,1 milion stanovnika. Zato je potrebno da, kao pravi ambasadori, pokušate sve da se izborimo sa belom kugom. Molim vas da vaše drugare i drugarice koji su jedinci ili jedinice ubedite na nateraju svoje mame i tate da im rode bate ili seke.

Među mnogobrojnim blizancima, u ponedeljak su prigodan program u školi pratile i desetogodišnje sestre Sara i Lora Kuzmanović i Jana i Jovana Stamenković. Razdragane, vele da se u školi međusobno pomažu, baš kao sestra sestru.

– Dopunjujemo se iz raznih predmeta – veli mala Sara.
– Neko više zna matematiku, a neko srpski, pa zajedno znamo mnogo više.

Nišlijka Lidija Milenković (37) imala je slatke muke da svoje četvorke okupi na jednom mestu. Desetogodišnji Veljko, Radovan, Natalija i Anđela seli su u različite redove školske sale da prate program, a brižna majka ih je posmatrala i pričala sa novinarima. Kaže da njeni mezimci pohađaju četvrti razred Osnovne škole „Duško Radović“ u Nišu, da su svi u jednom odeljenju i da se dobro slažu.

– Jeste lepo imati toliko dece, ali je zaista teško podizati četvorke – kaže ponosna mama. – Najteže je bilo kada su krenuli u prvi razred, jer je svakom trebalo da se pomogne prilikom izrade domaćeg zadatka.

Majka ovih niških četvorki je bez posla, a njen suprug Rade pokušava da porodici obezbedi egzistenciju radom u privatnoj firmi.

– Vreme je teško, pa se nema za sve – ukazuje Lidija. – Opština Medijana, na čijoj teritoriji živimo, početkom svake školske godine kupuje knjige za svo četvoro dece. A svakog septembra nas čeka isti zadatak – obezbediti 12 pari novih patika.

Milenkovićima, koji su za natalitet Niša učinili više nego svaka treća porodica u gradu, ova računica je dobro poznata od 2000. godine, kada su postali bogatiji za četvorke. Pelene, bebi-hranu, benkice, množili su sa četiri…

Računica pokazuje da je u prve dve i po godine za ono najosnovnije – pelene, „Pavlovićevu mast“, sredstva za higijenu – porodici Milenković trebalo više od 4.000 evra.

Izvor: Večernje Novosti

Pročitajte i...