Niške vesti

Deca Bate Anastasijevića obnavljaju festival

jazz Deca legendarnog džez muzičara Bate Anastasijevića rešila su da obnove nekadašnji „Naisus džez festival“, saznaju „Novosti“. Anastasijević je obeležio istoriju džeza u Nišu, ali i u nacionalnim okvirima, a preminuo je 1992. godine. Tri godine kasnije pokrenut je internacionalni džez-festival „Nišvil“, gde se dodeljuje nagrada za doprinos džezu, koja nosi upravo Batino ime.

Bata Anastasijević je za sobom ostavio četvoro dece, koja se listom sva bave muzikom. Najstariji Aleksandar (47), Mirjana (33), Dušan (31) i Barbara (29), spremni su da se uhvate u koštac sa velikim izazovima organizacije džez-festivala, koji će u startu imati međunarodni karakter.

– Otac je vodio orkestar i bio dirigent „Naisus džez big benda“ – priča nam Dušan Anastasijević. – Sve je počelo u legendarnom „Naisus“ klubu, koji je organizovao vrhunske koncerte. Nažalost, održano je svega 11 džez smotri.

„Naisus“ festival pokojni Anastasijević pokrenuo je uz podršku svog džez sastava i Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – podružnica Niš. Posle njegove smrti dugo nije bilo nikoga ko bi imao energiju i entuzijazam da se u teškim vremena uhvati u koštac sa finansijama i dovodi vrhunske muzičare.

– Festival neće ići na kvantitet i brojnost muzičara, već kvalitet. U ovom trenutku možemo da otkrijemo da je ideja da festival organizujemo u oktobru. Želimo da okupimo sve stare tatine saradnike, koji su mu pomagali oko organizacije „Naisus džez festivala“ – objašnjava Dušan.

Izvor: Večernje Novosti

Pročitajte i...