Niške vesti

Spomen ploča Branku Miljkoviću

spomen-ploca Kuća u Ulici Ljube Didića 9, u kojoj je rođen najpoznatiji niški pesnik Branko Miljković pod zaštitom je kao spomenik kulture, potvrđeno je „Novostima“ u niškom Zavodu za zaštitu spomenika. Ali, u praksi tek poneki Nišlija, Miljkovićev biograf, student književnosti zna gde se nalazi dom u kom je pesnik prohodao, odrastao, sazrevao, napisao antologijsku pesmu „Uzalud je budim“.

U akciji „Vratimo dug piscima“, koju vode Ministarstvo kulture i „Večernje novosti“ uz medijsku podršku Studija B, i na ovu kuću, u kojoj je Miljković živeo od 1934. do 1953. godine, treba da bude postavljena spomen-ploča.

– Postavljanje spomen-ploče na rodnu kuću Branka Miljkovića je odavanje dužne pošte našem velikom književniku – kaže za „Novosti“ književnik Vidosav Petrović, predsednik Odbora za obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića, koji pozdravlja inicijativu Ministarstva kulture i Kompanije „Novosti“. – To je jedno od najreprezentativnijih mesta u ovom času u našem gradu, koje je zaštićeno odlukom Skupštine opštine Niš 1987. godine. Naš Odbor već je na prvoj sednici razmatrao ideju da se u perspektivi kuća u Ulici Ljube Didića uredi kao Dom Branka Miljkovića, te da se njegova bogata zaostavština prenese u taj dom, da javnost može da je vidi, da se s njom upozna.

Brankovi roditelji Gligorije i Marija prodali su 1957. godine za 800.000 starih dinara porodičnu kuću Stojanu Ranđeloviću, u kojoj sada živi udovica Divna Ranđelović. Vlasništvo nad kućom nikada nije bilo sporno, jer su Ranđelovići kuću čestito platili. Gradske strukture su pokušavale zato da pronađu kompromisno i za sve prihvatljivo rešenje. Međutim, Ranđelovići tvrde da do njih skupštinska odluka o zaštiti kuće nikada nije stigla.

Piščeva zaostavština, koju su roditelji i brat Dragiša poklonili Narodnom muzeju pre 40 godina, bila je od pre tri godine deo spomen-sobe u zgradi Arheološkog muzeja, koji je u međuvremenu renoviran. U Nišu tako postoje dokumenti, rukopisi, prepiske, dragocena hemeroteka sa isečcima objavljenih radova u periodičnicima, oko 400 pesnikovih knjiga, deo nameštaja iz rodne kuće. Postoji i kuća, koja je, kao i svaka druga, samo s imenom ulice i brojem.

Izvor: Večernje Novosti

Pročitajte i...