Insajder

Neurovizija u Nišu

rambo-koncertSvjetski mega car je nakon nepunih godinu dana opet sišao medj svoje niške podanike. Doduše ovog puta nam je u posetu došao sa malo manjom titulom „svetskog kilo cara“ da bi pokazao nama smrtnicima kako i intergalaktički imperatori imaju obzira prema štednji energije i planeti Zemlji.

Koncert je otpočeo oko 11 žestokom jazz svirkom. Iako je Rambo prevashodno poznat po svojim duhovitim ali mudrim tekstovima, ne sme se zanemariti da sa svojim bendovima svira jako kvalitetnu i tehnički potkovanu muziku. Šta više može se reći da je on približio jazz prosečnom Srbinu više nego neki velikani (poput Duška Gojkovića, Miše Blama…). Jeste možda černobiljski mutiran ali je i dalje jazz.

Dosta se priča o njegovom nastupu na Evroviziji ove godine. Verujem da su se crnogorski zvaničnici prekrstili kad su videli konačan ishod ali šta su pa očekivali kad su ga odredili za predstavnika? Ispričao je publici da je pokušao da se umuva i u crnogorsku predizbornu kampanju ali nijedna partija nije htela da koristi njegovu pesmu o izborima. Ovako je ostala neukaljana političkim reklamama i sačuvala svoj integritet i teritorijalni suverenitet. Ipak će se ovog puta zadržati samo na Eurosongu. Verujem da će Rambo biti atrakcija u Azerbejdžanu sa magaretom. To me dovodi do jedne kvazi zamerke. Mogo je lepo da ga strpa u kombi i dovede u Niš pa da dojaše do bine na njemu no dobro, šta je tu je, bar nam nije ostao dužan odlične svirke koja je trajala nekih sat i četrdeset minuta. Na repertoaru se nije našla takmičarska „Euro neuro“. Moguće je da mu propisi ne dozvoljavaju javno izvodjenje ali biće prilika…

Sad će se naći neko da se mršti što nema liste pesama. Ako mu je to tolko bitno nek pogleda izveštaj sa prethodnog koncerta, nije neka razlika, ili neka sluša koncert u Winampu. Rambovi koncerti su više od pukog presviravanja pesama, ustvari „žive“ varijante se uvek razlikuju. To je ono što je najbolje! To i careve poslanice publici u pauzama. Ako vas zanima stanje u zemlji ovde ćete čuti pravu istinu a ne u statistikama koje se nameštaju lakše od srpskog fudbala. Ja znam za kog ću da navijam na Evroviziji. A ko mu je pa konkurencija? Lane što pokrade toliko u anonimnoj muzici da je na kraju morao da „pozajmi“ uvod ni manje ni više nego od Coldplay-a? Neka hvala. A s druge strane i na glasačkim listićima ima dosta praznog mesta na marginama. Dovoljno da se nacrta jedna pozamašna alatka preko imena i da se dopiše Rambo Amadeus. On bi bar od svečanih otvaranja „mostova“ po selima napravio pajtonovski skeč a ne predizbornu kampanju. I da se ipak osvrnem na neke od pesama sa koncerta( da ne bude da nisam):

Je l’ vam dok***ilo „te jedno te isto“ Sizifi?!

Foto: Irena Spasić
Teks: Aleksandar Nikolić Coa

Pročitajte i...