Niške vesti

Ministarstvo kulture o Filmskim susretima

niš

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da ove godine nisu finansirali 50. Filmske susrete u Nišu, jer Niški kulturni centar i Grad Niš nisu postupili po zakonskoj obavezi da u republički budžet vrate neutrošena i nenamenski potrošena sredstva za organizaciju prošlogodišnjeg festivala.

Ministarstvo se, kako navode, na ovakav potez odlučilo striktno poštujući zakon i rukovodeći se zaštitiom javnog interesa Republike Srbije u sferi kulture i zato odbacuje pokušaje predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladana Živkovića i direktorke festivala Bojane Simović da zataškaju istinu, iznošenjem u javnost netačnih podataka.

Prošle godine Ministarstvo kulture i informisanja je 49. Filmskim susretima u Nišu dodelilo iznos od 5.000.000 dinara, ali Niški kulturni centar, kao organizator, i Grad Niš, kao osnivač Niškog kulturnog centra, nisu u budžet Republike Srbije vratili sredstava u iznosu od 3.011.908 dinara, od čega 2.704.600 dinara, koja su nenamenski potrošena, i 307.308 dinara, koja uopšte nisu utrošena.

U izveštaju i finansijskoj dokumentaciji 49. Filmskih susreta, koje je Niški kulturni centar podneo Ministarstvu, utvrđeno je da je ostalo neutrošeno 307.308 dinara, kao i da je 3.000.000 dinara izdvojeno za „Zakup filmova”, iako za to uopšte nisu bila potrebna finansijska sredstva.

Ministarstvo podseća da se na Filmskim susretima u Nišu prikazuju isključivo domaći filmovi i da Zakon o kinematografiji propisuje da producentske kuće imaju obavezu da Festivalu ustupe filmove bez ikakve nadoknade.

Iako je Ugovorom o sufinansiranju definisano da se sve eventualne izmene i dopune obavljaju isključivo aneksom, Niški kulturni centar je, bez pisane saglasnosti Ministarstva, odlučio da izvrši prenamenu sredstava iz „zakup filmova“ u „zakup opreme“.

Ministarstvo kulture i informisanja je dopisima više puta upozoravalo Niški kulturni centar (27. februara, 23. marta, 21. maja i 8. jula) i Grad Niš (6.aprila.i 21. maja) da moraju da izvrše povraćaj novca.

Niški kulturni centar je priznao svoju grešku u vezi nenamenskog trošenja sredstava, tvrdeći da je do nje došlo “bez namere”, ali je u dopisima prispelim Ministarstvu 19. marta i 1. aprila obavestio i da ne postoji način da sporni iznos vrati u budžet.

S druge strane, Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša u dopisu od 26. maja obavestila je Ministarstvo da je zahtev za povraćaj neutrošenih sredstava prosleđen gradonačelniku i Upravi za kulturu Grada Niša, bez bilo kakvih daljih informacija.

Pravila konkursa propisuju da pravo učešća imaju svi podnosioci, bez obzira na to da li su ispunili svoje obaveze prema Ministarstvu, podsećaju iz ministarstva.

U slučaju Niškog kulturnog centra i 50. Filmskih susreta, konkursna komisija je odlučila da podrži projekat, s tim da Ministarstvo, pre upućivanja novih sredstava, ima obavezu da zatraži pravdanje sredstava iz prethodne godine, što je Niškom kulturnom centru više puta i naloženo.

Ministarstvo kulture i informisanja će ubuduće pooštriti primenu konkursnih kriterijuma i prioritetno insistirati na regulisanju svih prethodno neizmirenih obaveza podnosilaca projekata prema Ministarstvu i budžetu Republike Srbije.

Podržavajući nove ideje, kreativnost i proaktivan pristup filmskih poslenika, Ministarstvo kulture i informisanja će uvek biti partner na putu napretka domaće kinematografije, uz striktno poštovanje transparentnosti prilikom raspolaganja sredstvima iz republičkog budžeta.

Pročitajte i...