Kulturna dešavanja, Niške vesti

Vodič kroz izložbu „Vremeplov: Niš“

Autor izložbe dr um. Dušan Nađević i Niški kulturni centar organizuju stručno vođenje kroz izložbu. Izložba je pod nazivom „Vremeplov: Niš“ i vođenje će se održati u utorak, 5. septembra u 17.30 časova u Oficirskom domu grada Niša.

Na izložbi je predstavljeno 17 lokacija u jezgru Niša koje se kroz savremene fotografije transponuju u crteže, razglednice i fotografije načinjene po uzoru na fotografije tih istih lokacija s kraja XIX i početka XX veka. Za tu svrhu je upotrebljen materijal Istorijskog arhiva Niš, crteži, slike, grafike niških vizuelnih umetnika, pre svega Ivana Vučkovića, poznatog crtača i grafičara i jednog od najznačajnijih hroničara starog Niša.

Upotrebom tehnika virtuelne i proširene realnosti izabrane lokacije „ožive” i obogaćene su dodatnim sadržajem i zanimljivostima o lokaciji. Oživljavanje- transformacija od fotografije do crteža se ostvaruje upotrebom tableta, jednostavnim usmeravanjem istih uređaja na eksponat-marker i QR kod, uz mogućnost da i posetilac svojim mobilnim uređajem na isti način doživi pomenutu transformaciju.

Pročitajte i...