Estrada

LJUBIŠA STOJANOVIĆ LUIS

Luis

Ljubiša Stojanović Luis (Leskovac, 25. jun 1952 — Feketić, 31. jul 2011) bio je srpski pevač, poznat po svom specifičnom imidžu i muzičkom stilu.

Rođen je u Leskovcu 25. juna 1952. godine. Luis se bavio muzikom još od 1970. godine. Nadimak „Luis“ je dobio u devetoj godini zbog svojih uspešnih imitacija Luisa Armstronga. Preselio se u Niš i tamo završio srednju školu iz razloga što mu je profesor muzičkog iz tadašnje škole rekao da nema sluha i kao zaključnu ocenu iz tog predmeta mu dao jedinicu. Fakultet muzičke umetnosti završio je u Beogradu. Među prvima je kombinovao džez sa srpskim folklorom.

Godine 1980. snimio je prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“, koji je uspešno prodavan u Srbiji i Jugoslaviji. Zajedno sa srpskim bendom „Flamingosima“, pobedio je na Beoviziji 2006. godine pesmom Ludi letnji ples. Na Evropesmi-Europjesmi 2006. koja je održana 11. marta u Sava centru u Beogradu, „Flamingosi i Luis“ su osvojili drugo mesto.

Kao i 2005. godine u Podgorici, najveći broj poena dobio je dečački sastav „No nejm“, ovog puta sa pesmom Moja ljubavi nakon što članovi žirija iz RTCG nisu dodelili ni jedan poen dvema najbolje plasiranim pesmama sa Beovizije. Glasnim negodovanjem, zviždanjem i bacanjem flaša na podijum, publika u Sava centru nije dozvolila izvođenje pobedničke pesme, nakon čega je izvedena drugoplasirana pesma, pobednik Beovizije i jasan favorit u teleglasanju, Ludi letnji ples u izvođenju „Flamingosa i Luisa“.

Kao epilog spora oko rezultata glasanja, Udruženje javnih radio-televizija Srbije i Crne Gore je saopštilo da na Evropesmi-Europjesmi 2006. godine nije izabran predstavnik Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije u Atini. Luis je osvojio još mnogobrojne muzičke nagrade.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 31. jula 2011. godine koja se dogodila u Feketiću. Sahranjen je u četvrtak 4. avgusta 2011. na groblju Zbeg u Borči.

Pročitajte i...