Magazin

Google programski jezik

google-maskotaGoogle Go, novi programski jezik, predstavljen 2009. godine, mogao bi se pojaviti konačno početkom 2012. godine, u eksperimentalnoj fazi.

Za izlazak je već sve spremno, na tour.golang.org/#1 nalazi se tutorijal, a u prodaji je i maskota ovog programskog jezika.

Sa radom na ovoj jeziku počelo se još 2007., a njegovi prvobitni tvorci bili su Robert Grismer, Rob Pajk i Ken Tompson, a objavljen je pod modifikovanom BSD licencom, piše Wikipedia.

Interesantno je da Google, čiji je fokus prevashodno web ima projekte poput GO programskog jezika koji je namenjen low level softverskom razvoju.

Kako i sami kažu na tom polju se poslednjih decenija nije dogodilo ništa epohalno te će Google GO u ovakvu vrstu razvoja dodati koncepte koje imaju viši jezici.

Go se odlikuje brzim kompajlerom, inteligentnim dependency sistemom, efikasnim Garbage collectorom i što je najvažnije, od starta je razvijan za procesore sa više jezgara, dok u vremenu jezika C, koji danas dominira na low level razvojnom polju, takvi sistemi nisu ni postojali.

B92

Pročitajte i...