Magazin

Kako obezbediti vreme za sebe i hobi u ovom brzom dobu?

štoperica

Kada biste imali sat vremena viška svakog dana, kako biste iskoristili ovo dodatno vreme? Vaš odgovor vam može reći dosta toga o vama što niste ranije znali. Nažalost, realnost je takva da imamo fiksnih 24 sata dnevno, koje treba iskoristiti na najbolji način. Bilo da tražite zanimljiv hobi, bilo da želite da uradite više u toku dana.

Ne možete da prestanete da idete na posao, ne možete da zaboravite na obaveze, ne možete da ostajete budni stalno! Ukoliko biste želeli da pročitate neku knjigu, usavršite neku veštinu ili počnete da se bavite hobijem koji vam deluje zanimljivo, na vama je do u tome uspete. Kako da odgovorite na ovaj izazov i napravite ravnotežu sa svim postojećim aktivnostima?

Pročitajte ove savete kako da obezbedite vreme za sebe i napokon uradite ono što već dugo odlažete po strani. Ukoliko tražite novi zanimljivi hobi, jedno od najboljih rešenja jesu besplatni prvi časovi kreativnih radionica (maketarstvo, crtanje i slikanje, izrada sapuna, izrada nakita, dekupaž tehnika i više od toga…). Nemate šta da izgubite, jer je besplatno, a možete mnogo da dobijete i otkrijete novu stranu sebe.

Isprobajte ove savete i pronađite vreme za sebe.

#1 Nemojte da čekate – delujte

Znamo da je najlakše reći ,,Ma uradiću to kad budem imao/la vremena’’. Sa takvim stavom zaista nećete naći vreme. Potrudite se da svakog dana posvetite vreme sebi. Probajte da se probudite 20 minuta ranije, kako biste pročital,i uz jutarnju kaficu, knjigu koja vam stoji već mesecima. Iskoristite pauzu za ručak da napravite fotku u parku (ako volite fotografiju).
Pokušajte da ispratite na šta vam odlazi vreme u toku nedelje i utvrdite ,,rupe’’ u vremenu koje biste mogli da iskoristite. Možda biste mogli da umesto sat vremena gledanja televizije, prošetate sat vremena.

#2 Rezervišite

Posmatrajte svoje vreme za hobi isto kao što biste razmatrali poslovni sastanak ili pregled kod doktora. Imate želju da probate jogu, odete u novi restoran? Prestanite samo da razmišljate o tome, zapišite na papir kao da je zakazano. Postavite tačan datum i vreme u koje želite da se to ostvari.

#3 Odložite tehnologiju

Notifikacije koje vas teraju da proverate telefon na svakih sat vremena ili manje vam lako može utrošiti i to malo slobodno vreme što imate. Samo pomislite koliko je vremena potrebno za jednu sliku na instagramu – slikanje više od 10 fotki, pa odabir najlepše, pa provlačenje kroz filtere, dodavanje stikera i na kraju, proveravanja da li je i ko lajkovao… Ceo proces za običnu sliku na instagramu.

Pokušajte da odložite tehnologiju na makar jedan dan. Proverite koliko bi vam to uštedelo vremena i zapitajte se da li su korisniji lajkovi na društvenim mrežama ili ulaganje u sebe.

#4 Kombinujte različite aktivnosti

Šta to obožavate da radite u slobodno vreme? Da li je to gledanje serija ili čitanje? Ako jeste, ovo možete raditi i tokom prevoza. Skinite na kompjuter svoju voljenu seriju i presnimite je na telefon. Knjigu možete prebaciti na telefon u pdf formatu. Ukoliko se vozite automobilom na posao, pokušajte da u toku vožnje slušate audio knjigu ili neki podkast umesto radija ili muzike.
Da li želite da provedete vreme sa svojim prijateljima, ali ne biste da propuštate trening? Umesto da odete na piće, povedite druga ili drugaricu u šetnju, vožnju bicikla ili lagani džoging. U svakom slučaju, malo je verovatno da ćete zajedno moći da obavljate naporni trening, ali ćete provesti zajedničko vreme sa prijateljem.

Ukoliko želite da savladate strani jezik, možete slušati audio lekcije za vreme spremanja za posao ili izlazak. Verujem da ste shvatili u čemu je reč, popišite svoje dnevne aktivnosti i pokušajte da kombinujete više njih.

#5 Kupite svoje vreme

Možda nikako ne možete obezbediti sebi višak vremena. Ukoliko je to slučaj, možete da platite nekome da obavi nešto umesto vas. Na primer, umesto da spremate sami hranu, naručite dostavu. Vikend je i treba da raspremate stan? Unajmite spremačicu. Znamo da ovo nije uvek moguće kada je novac u pitanju, ali definitivno pali!

Ne mislimo da bi trebalo svakog dana da naručujete hranu. Međutim, ako vam treba dva sata tokom nedelje – ušteda vremena za kupovinu namirnica, kuvanje i čišćenje nakon jela zvuči opravdano.
Da li vi imate trikove koji vam omogućavaju da nađete vreme za sebe?

Pročitajte i...